Fotografija iz škatle

Razstava članov Foto kluba Kamnik ob svetovnem dnevu kamere luknjičarke

Člani Foto kluba Kamnik so v sredo, 14. junija 2023, v klubskih prostorih odprli razstavo Fotografija iz škatle. Kot pove že ime razstave, gre za fotografije, ki so jih ustvarili z doma narejeno kartonsko škatlo, v katere vložimo fotografski papir, svetloba pa nanj pada skozi majhno luknjico, ki jo izvrtamo v nasprotno ploskev. Gre za enostavno napravo, ki jo imenujemo camera obscura in so jo poznali že v antiki, torej davno pred iznajdbo fotografije, pri nas pa je vse bolj uveljavljen tudi izraz kamera luknjičarka.

Fotografije, ki so jih naredili z doma izdelanimi kamerami luknjičarkami, nekateri pa tudi s kupljenimi kamerami, ki delujejo na enak način, so ustvarjali ob svetovnem dnevu kamere luknjičarke, ki ga obeležujemo vsako leto zadnjo nedeljo v aprilu.

“V kamniškem fotografskemu klubu smo v zadnjih letih že večkrat sodelovali na dogodku, tokrat pa smo k ustvarjanju pristopili še nekoliko bolj zavzeto. Člani so namreč pod mentorstvom Dušana Letnarja izvedli delavnico, se naučili tehnike in fotografije tudi sami razvili v klubski temnici, na koncu pa so jih naložili še v spletno galerijo uradne strani svetovnega dneva kamere luknjičarke Worldwide Pinhole Photography Day, kjer so na ogled fotografije iz vsega sveta,” so ob odprtju razstave v sporočilu za javnost zapisali v Foto klubu Kamnik.

Poleg Dušana Letnarja, so sodelovali še Erik Rak, Jana Bratuž, Janez Glavač, Jože Zupin, Kaja Krapež, Katja Gartner Krapež, Klara Ravnikar, Polona Smolnikar.

Razstava bo do nadaljnjega odprta v času klubskih sestankov, vsako sredo od 20. ure dalje v prostorih Foto kluba Kamnik (v Domu kulture Kamnik).

Miha Ulčar; Foto: Foto klub Kamnik

Tagi