Ekspresija umirjene lepote Lucijana Bratuša na ogled v Domžalah

V Galeriji Domžale bo do 31. marca 2021, na ogled pregledna razstava del akademskega slikarja, grafika, kaligrafa in oblikovalca Lucijana Bratuša. S to razstavo, ki jo je umetnik poimenoval »Na vso moč«, Lucijan Bratuš obeležuje dva jubileja.

Lucijan Bratuša, vipavski ustvarjalec, akademski slikar, grafik, kaligraf, predavatelj na Akademiji za likovno umetnost in grafični oblikovalec, član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je razstavo v Galeriji Domžale, v četrtek, 11. 3. 2021 odprl ob svoji dvainsedemdesetletnici življenja in dvainpetdesetletnici umetniškega ustvarjanja. Z umetnikom se je pogovarjal Jurij Smole, akad. kipar.

“Kot se ta trenutek spodobi, ko smo ravno na pragu pomladi in imamo vseh kriz čisto zadosti, je čas, da si pogledamo razstavo slik, ki nas bo podžgala, popraskala po tistem delu srca in možganov, ki skrbita za krmiljenje naših motorjev. To so slike čistega figuralnega divjanja po platnih, ki nas v nobenem primeru ne pustijo mirnih ali ravnodušnih”, je v uvodu pogovora z Akademskim slikarjem Lucijanom Bratušo dejal akademski kipar Jurij Smole. Ekspresiven pristop, tople – tudi vroče barve; razgrajene in vkup vržene figure, dajejo slutiti slikarja, ki ga močno razganja – in prav tu smo se zmotili. Ali pa tudi ne?

Lucijan Bratuš, akademski slikar iz Vipave, umirjeni profesor, strasten fotograf, kaligraf, grafik, oblikovalec, tipograf, v svojem ustvarjalnem življenju dela zares zelo različne stvari. Če ga mogoče poznate bolj kot kaligrafa in tipografa, kjer je ustvarjalna energija resnično nujno obvladana in umerjena, je njegov protipol – ekspresivna figura, tista divja neznanka, ki z vso silo gradi trdno kompozicijo. Bela ali rdeča ženska figura, že reducirana na obris, ki dominira kot svetlobna silhueta, podobna prividu, odkriva slikarjev smisel za irealnost, saj so tovrstne figure videti kot bitja iz mitičnih pokrajin, v katerih umetnik z značilno široko potezo neguje predvsem tonska razmerja. Znotraj figure divja v močnih, tudi čistih barvah in ostrih dinamičnih likih, zunanji prostor pa jo dobro usidra in statično usede v format. Spet drugod se Bratušove vselej avtorsko razpoznavne figure nameščajo na nekakšno mizo in se z mehko tekočimi pregibi povezujejo v triptih. V Galeriji Domžale je avtor razstavil kar tri triptihe. Kot je v pogovoru dejal Bratuš, je malo galerij, kot je ta v Domžalah, saj skoraj nikjer ne more razstaviti svojih velikih triptihov, na stenah domžalske galerije pa je velike slike razstavil brez težav.

“Področje figuralike je mogoče bolj poznano, saj me spremlja že 52 let. Zraven pa sem delal, tudi kot bolj intimno področje, krajino, ki se ji precej posvečam v zadnjem času. Gre za neko fantastično pokrajino, ki prehaja skoraj v abstrakcijo. To so drobni in tudi večji akvareli ter slike,” je povedal Bratuš ter dodal, da mu je najbolj všeč na slikarskih kolonijah, ki jih pripravljajo v Prekmurju. Vse to se je v času preobrazilo, spremenilo substanco barv in tudi format se je ulegel. Divjanje se je skoncentriralo v blažen mir, ki ga generirajo naravne, v atmosferski perspektivi obarvane krajine. Mali, intimni akvareli polni miline, umeščeni v čisto lepoto trenutka. Čeprav majhni, so še toliko bolj nabiti s slikarjevo gesto in pojemanjem gostote pigmenta na papirju, ki ga je razredčila in razmestila voda.

“Karkoli že gledamo na razstavo, vstopi v nas na vso moč: erupcije divjih barv in oblik njegovih zgodnejših velikih formatov in malih, intimnih, mojstrskih podob krajine, lebdeče in uležane. Lahko ji rečemo ekspresija umirjene lepote, ki se prilega modrosti slikarja. Prizori, se oddaljujejo v papir in jih ne moremo nehati gledati, ker so tisto, čemur se ne moremo odreči in nas polnijo z zavestjo, da je umetnost naša hrana in naša bit”, je ob koncu pogovora dejal akademski kipar Jurij Smole.

Pridite, na vso moč bomo prižgali motorje!

Razstava bo odprta od 12. do 31. marca 2021, od torka do petka od 10.00 do 12.00 ure ter od 17. 00 do 19.00 ure in v soboto od 10.00 do 12.00 ure. Število obiskovalcev sproti prilagajajo ukrepom ob pandemiji. Prosijo, da ob obisku Galerije upoštevate priporočila NIJZ, vključno z nošenjem maske.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi