Ekspozicija Blaža Zupančiča v Galeriji Domžale

"Ob neki priliki sem ugotovil, da je fotografija shranjevanje prizorov za nekoč kasneje. Fotografije Blaža Zupančiča so vedno za sedaj, ker so vsakokrat, ko jih pogledam, sveže kot bi jih pravkar posnel in takoj natisnil na papir. Kljub uporabi tehnike, ki omogoča zapis trenutka vseh svetlob, je prav njegova fotografija nekaj posebnega, čarobnega", je dejal Jurij Smole, akademski kipar in kustos v Galeriji Domžale na odprtju razstave fotografij Blaža Zupančiča v četrtek, 15. decembra 2016.

Fotografska razstava Blaža Zupančiča je razdeljena na tri sklope. V prvem sklopu so posnetki iz vlaka, ki jih je avtor razstave fotografiral vse leto, ko si je nabavil letno karto za prevoz s potniškim vlakom. Odlične fotografije, posnete z drvečega vlaka, fotografirane skozi okna vagona nam prikažejo čudovite barvne kombinacije, ki se prepletajo z okvirjem okna vagona. 

Drugi sklop fotografij je akt mladega dekleta, sedečega ali ležečega na vrtljivem stolu. Ob pravilno dolgo odprti zaslonki in z pravo osvetlitvijo so nastali čudoviti posnetki akta v različnih pozah.

Tretji sklop pa so fotografije okolja, v katerem prebivamo, od narave do mestnih stavb. Stavbe niso več zidani bloki, ampak stiki različno usmerjenih svetlobnih ploskev, ki delajo videz kota, vogala ali prebodenega volumna; včasih podčrtanega s svetlobo mimobežne luči, drugič počečkane s krošnjo vej zimskega drevesa.

V spremni besedi za odprtje razstave je Jurij Smole zapisal: "Najboljše od vsega na Blaževih fotografijah je popolno vživetje v motiv in njegovo snovnost, premičnost in tudi časovnost. Trenutek, ki ga izrabi za beleženje svetlobe, je moment, ko se ideja motiva, njegova materija in pripoved fotografa ujamejo. Sestavijo se v eno telo, ki je ploskovitost fotografije. To posebno – ploskovno duhovno stanje treh dimenzij prostora in še dimenzija časa, delajo vse vrste njegovih fotografij – aktov, mimobežnic, reklamnih, žanrskih, portretnih, krajinskih in vseh drugih – eterične, nenavadne in nadzemeljske."

Vabljeni na razstavo čudovitih fotografij mojstra svojega poklica Blaža Zupančiča, ki ima svoja vrata za razstavo odprta od 15. do 29. decembra 2016.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi