Dušan Panič in Andreja Panič Omahna razstavljata v Pavlovčevi galeriji

Oče Dušan Panič in hčerka Andreja Panič Omahna, ki prihaja iz Lukovice, sta svoja umetniška dela 15. marca na ogled postavila v Pavličevi galeriji v Ilirski Bistrici. Tam razstavljata kar 26 del, od katerih jih je veliko nastalo prav v zadnjem času. Obiskovalci si jih v Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici lahko ogledate do 8. aprila.

Po pisanju spletnega portala Notranjsko primorske novice Dušan Panič v likovnem svetu še ni razpoznaven, saj ima tokrat prvo samostojno razstavo, obseg njegovih del pa je še skromen. Slikarjev izziv so predvsem nežni prehodi senc med svetlobo in temo tako v barvni kot v monokromatski tehniki svinčnika in pastelnih barvic na barvne kartone. Slikar ne skuša le ustvariti realističnih senc in detajlov na papirju, kot jih vidimo, skuša nam prestaviti osebo na papirju, da jo začutimo, kot da stoji pred nami, da začutimo njeno energijo. Za ustvarjanje tega občutka se med ostrimi sencami poigrava s celo paleto nežnih, včasih komaj opaznih barvnih odtenkov, ki tvorijo obliko v celoto.

Andreja Panič Omahna pa v ciklu Misteriozna preteklost uresničuje svojo idejo, da za poglavitno barvo izbere zemljo. Proces slikanja je začela s pridobivanjem pigmentov iz okolice. Na vseh slikah je primarna in prevladujoča zemlja ob njeni hiši. “Z reliefom je želela slikam dodati še dodatno globino, koncept prostornosti in tudi na dotik občutek materije, z zemeljsko sepijo in vinjeto pa je svojim slikam dodala antični ton. Uprizorjeni kamniti elementi arhitekture spominjajo na srednji vek viteštva. Kamen je na njenih slikah ponavljajoči se element, hladen, brez duše (življenja), pa vendar poglavitni del narave. Narava na slikah ni le uprizorjena, temveč je njihov del. Andrejino delo temelji na treh glavnih elementih: prostoru, snovi oziroma materialu in svetlobnih efektih. Prostor je neskončen element, neomejen, pogosto nedoločen, a vendar mogoč. Naslanja se na nadrealiste, na dela Magritta (prostorni koncept) in Salvadora Dalija (podobe iz podzavesti). S strastjo do arhitekture sledi čistim geometričnim oblikam strogo perspektivne konstrukcije z jasno, precizno, skoraj urezano linijo. Gibanje kamna je uprizorjeno z nevidnimi silami, ki prestavljajo, premikajo in porivajo predmete v dano smer, z značilnostmi, ki so popolnoma nasprotne njenim naravnim lastnostim. V nekaterih slikah se občuti misteriozni pridih mračnih senc, ki pri opazovalcu vzpodbuja domišljijo in ga vabi v svojo globino,” so zapisali na spletnem portalu Notranjsko primorskih novic.

Dušan Panič, ki je po poklicu grafik se je izobrazil na srednji grafični šoli v Ljubljani. Študij je želel nadaljevati na likovni akademiji, a mu takratni pogoji in možnosti tega niso dopuščali. Po odsluženem vojaškem roku se je poročil in skrb za družino je risanje potisnila ob rob. Sčasoma se je priučil drugih poklicev, dolgo se je ukvarjal s kovinsko galanterijo, zadnja leta pa je zaposlen v kamnoseštvu. Svoje risarske sposobnosti s pridom uporablja z upodabljanjem različnih motivov na granit. Zadnja leta so se mu ponovno obudila sla po risanju in občasno priložnostno nariše tudi kakšen portret. Sam pravi, da se bo po upokojitvi začel intenzivneje ukvarjati z risanjem.

Andreja Panič Omahna se je leta 1994 vpisala na Inštitut umetnosti Enrico e Umberto Nordio v Trstu, kjer je po zaslugi nekaterih profesorjev dobila pomembna izhodišča za svoje nadaljnje izobraževanje na področju umetnosti. Pod vodstvom profesorja Livia Schiozija je obiskovala oddelek Slikarstva in dekoracije ter leta 2001 uspešno maturirala. Še v istem letu se je preselila v Firence in začela obiskovati predavanja Andree Granchija na tamkajšnji akademiji Accademia di Belle Arti. V novem okolju je hitro našla navdih in z odličnimi rezultati zaključila štiri leta študija in diplomirala. Sedem let je potem živela in ustvarjala na Ptuju in v teh letih na Pedagoški fakulteti Maribor opravila pedagoško andragoško izobraževanje. Zdaj živi in ustvarja v Lukovici pri Domžalah, kjer si je ustvarila družino. 

Karin Božič Zupančič; Foto: Petar Nikolić

Tagi