Društva Lipa Domžale razstavlja v Komendi in Vodicah

Društvo Lipa, Univerzo za tretje življenjsko obdobje Domžale, obiskujejo slušatelji iz različnih občin, ki so blizu Občini Domžale in jim sodelovanje v študijskih krožkih ne predstavlja prevelik logistični zalogaj. Z nadgradnjo in bogatenjem svojega znanja, pa se želijo predstaviti tudi v svojih krajih, zato Društvo Lipa z največjim veseljem, organizira razstave v knjižnicah, kulturnih domovih ter drugih ustanovah, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prave umetnine, nastale s srcem in predanostjo v jeseni življenja.

Po besedah Marjana Ravnikarja, predsednika Društva Lipa Domžale, zelo radi razstavljajo v občinah, od koder prihajajo na študijske krožke slušatelji. Tako se velikokrat dogovorijo z krajevnimi knjižnicami, da jim odstopijo nekaj prostora, kjer si lahko obiskovalci knjižnic, ko pridejo po čtivo, ogledajo ročne umetnine slušateljev na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale. Veliko slušateljev se je namreč odločilo za Univerzo za tretje življenjsko obdobje ravno po ogledu razstavljenih del slušateljev univerze. Zato te dni razstavljajo kar v dveh knjižnicah hkrati. V knjižnici Komenda in Knjižnici Vodice.

Ko se človek upokoji, začnejo na plan prihajati potlačeni talenti. Šolanje, poklic, otroci, mladina in kar naenkrat je človek zrel za penzijo. Ostane mu več časa in da bi ta čas zapolnil, začne doma kaj brkljati, nazadnje pa se odloči za Društvo Lipa Domžale, kjer lahko svoj potlačeni talent razvije na polno ob odličnih mentorjih, ki poučujejo različne dejavnosti.

Vse nezavedno ali zavedno, kar v mladosti ni bilo časa ali možnosti uresničiti, se zrcali v čudovitih izdelkih klekljaric. Čipka je nežna kot dih, stkana iz tisočerih niti, ki poveže misli, ustvari podobo in ji vdihne življenje. Preplet slike in čipke je tako v simfoniji narave še nekaj več. Mentorica klekljaric je Marija Rupert. Keramika poskrbi, da se telo umiri, da roke udejanjano misli in vsak izdelek pripoveduje svojo zgodbo. Za keramičarje skrbi mentorica Breda Podbevšek. Tako kot punčke UNICEF, ustvarjene z ljubeznijo in posebnim namenom. Humanitarna dejavnost, ki prinaša močno sporočilo, da skupaj zmoremo. Mentorica izdelave punčk iz cunj je Metka Paternoster. »Kamen na kamen palača …« Drobni kamenčki mozaika, ki umirijo roke in srce in vdahnejo življenje kamnu, ki je lahko tudi ljubezen. Mentor mozaika je Aljaž Vidrajz. Ko se pogled zazre na steno, kjer visijo slike slušateljev slikarskega krožka, pomisliš na velike umetnike, katerih dela so nesmrtna in občudovana že stoletja. Prelepe slike narave, ki nas obdaja, tihožitja, človeka in živali, so opomnik, da so umetniki čisto blizu nas. Da njihove oči vidijo in roke ustvarijo, kar ni dano vsem smrtnikom. Za slikarje in slikarke skrbi mentorica Marija Mojca Vilar.

Pravijo, da je talent položen v zibelko. In nikoli ni prepozno, da ga uresničiš. Zato velik poklon vsem, ki so v jeseni življenja obudili svoje skrite želje, našli neodkrite talente v sebi in vsem nam bogatijo in lepšajo dni s svojimi umetninami.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi