Drugačen svet Vesne Bukovec

V Galeriji Domžale je v četrtek, 14. decembra 2023 potekalo odprtje razstave Vesne Bukovec, ki jo je poimenovala »Drugačen svet je mogoč«. Razstavljene risbe imajo močna sporočila, kako delovati za boljšo prihodnost, k aktivnemu premisleku in sodelovanju pa avtorica z njimi vabi publiko.

“Z risbami domžalske umetnice Vesne Bukovec hoté ali nehoté vstopamo v neskončen niz vprašanj o našem bivanju v tem zanimivem času. Odgovori o preoblikovanju vsega v naši bližnji prihodnosti so kot možnosti, ki jih nudi umetnost, če sami sodelujemo, razmišljamo in se ne damo vplivati od brezsramnih, agresivnih medijskih sugestij in iluzij. Sredica njenih likovnih podob so razmišljanja in spraševanja vezana na medčloveške odnose, zastrupljene od pogrošnosti in nastopaštva politike, ter našega lastnega pišmeuhovstva, ki ima nekaj opravičljivih in mnogo neopravičenih razlogov. Narisane podobe njenih risb so enostavne, čiste in zelo jasne, skoraj kot fotografije, ki jih takoj razumemo, ker vemo kaj predstavljajo in pomenijo. Podobe nosijo tudi pisna sporočila, kar v risbah ustvari situacije, kot jih že nekaj let doživljamo skoraj vsak dan. Besede in besedila podobam torej dajejo veliko kontekstualno moč, včasih tudi prevladujejo”, je na odprtju razstave v uvodu v pogovora s kiparko in umetnico Vesno Bukovec, dejal Jurij Smole, akademski kipar.

Ob premišljevanju o aktualnih družbenih problemih in nič kaj pozitivnih obetih za prihodnost se sprašujemo, kaj je tisto, kar naši družbi danes najbolj manjka, da bi spremenili smer razmišljanja in delovanja. Namesto nastavljanja zrcala in prikazovanja bolečine ter brezizhodnosti avtorica razstave Vesna Bukovec raje skuša razmišljati o spremembah in o načinih, kako delovati za boljšo prihodnost. K aktivnemu premisleku in sodelovanju vabi tudi publiko.

Vesnine risbe se tako umeščajo v območje močnih sporočil in nedvoumnih likovnih podob. Na njen način in v njeni maniri zelo spretno nadomeščajo neskončno količino medijskih podob, kratkih novodobnih pametnotelefonskih gibljivih in statičnih slik, sporočil raznih osebkov, ki hočejo vplivati na našo zavest za njihovo korist, itn, a umetnica dela drugače.

“V umetniške projekte je vloženih ogromno časa, miselnega in fizičnega dela, tudi če se to na prvi pogled ne vidi. Nismo lenuhi in paraziti, ampak ustvarjalci boljšega sveta“, pravi Vesna Bukovec. V času zdravstvene krize, v začetnem obdobju izolacije je bila zasuta z delom. Njena delovna rutina se niti ni kaj dosti spremenila, saj večino svojega dela opravlja od doma z računalnikom. Ker so odpadli vsi dogodki in sestanki, se je povečal obseg dela vezan na splet, kamor se je preselila večina kulturnega dogajanja. Prisotnost brezplačnih kulturnih vsebin na spletu, ki se je v času izolacije izjemno povečala, zahteva ogromno dela v ozadju in obsega tako vsebinsko načrtovanje in prilagajanje vsebin spletnim platformam kot oblikovanje in programiranje.

Na razstavi je tudi risba o svetu brez meja. V pozivu k sodelovanju je zapisala: “Čeprav se ideja zdi utopična in nemogoča, je o drugačnem in pravičnejšem svetu vredno razmišljati in si vsaj v domišljiji predstavljati drugačne in prijaznejše načine našega sobivanja. Vabim vas, da sami pri sebi ali v okviru svoje skupine namenite uro ali dve razmisleku in pogovoru o tej temi. Kako bi se spremenilo vaše življenje, če državne meje ne bi obstajale in bi se lahko prosto gibali? Kako bi to spremenilo vašo preteklost, sedanjost pa tudi prihodnost? Kakšno bi bilo življenje vaše širše družine, npr. babice in dedka? Kam bi šli, če bi lahko potovali brez omejitev, in kje bi si želeli živeti?”

Poleg risbe »Svet brez meja« so v Galeriji Domžale razstavljene tudi serije slik pod imenom »Dediščina«, kjer risbe pripovedujejo o delu zgodovine njihove družine, razstavljena je tudi serija petih grafičnih barvnih slik »V iskanju svobode«, kjer je zgodbo napisala Widad Tamimi, Vesna pa je zgodbe spremenila v grafične podobe, razstavljena pa je tudi serija risb na temo »Lokalni rasizmi«. Vesna v podobah negativnih vsebin té pogosto nadomešča s pozitivnimi, kar ji daje razlog, da s tem početjem nadaljuje in pokaže, da je drugačen svet mogoč.
Neizpodbitno pa tudi drži: Vesna vé kako, si upa in drzne narisati in povedati naravnost. Da bo vsem jasno in da vsem pokaže, kako je nujno razmišljati, se spraševati, najti odgovore in spremeniti svet na bolje. Za vse in zase. Prijazno vabljeni v ta razmišljanja tudi Vi!

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja video umetnosti. Od leta 2015 je strokovna sodelavka Postaje DIVA, arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti pri SCCA-Ljubljana.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi