Domžalska pot spominov na fotografijah

V Knjižnici Domžale so 26. aprila na kratki in komorni slovesnosti odprli razstavo Podobe Domžalske poti spominov. Razstavljajo tri generacije fotografov Foto, kino in video kluba Mavrica iz Radomelj: Jože Kragelj, Špela Kragelj Bračko in Jasna Bračko. Dvaintrideset velikih barvnih fotografij obiskovalca popelje od Domžal na vzhod prek moravških hribov in ga na Trojanah usmeri nazaj po grebenu med Črnim grabnom in Tuhinjsko dolino na Dobeno. Fotografije predstavljajo mikavne pokrajinske utrinke in bogate panorame, ki se razkrivajo s poti. Nanizane so kulturne in naravne zanimivosti v različnih letnih časih; pot namreč ni bila opravljena v enem zamahu, ampak po etapah, kot prijetni družinski izleti.

Domžalska pot spominov je več kot 110 km dolga krožna pot. Po nekaj predlogih krajših poti ali občasnih spominskih pohodih je bila urejena in uradno odprta 23. maja 1980. Na začetku se je imenovala Pot spominov NOB občine Domžale. Ker se je nekdanja občina razdelila na pet manjših, je pot dobila novo ime. Pred tremi leti so jo temeljito prenovili in ji dodali nove kontrolne točke ter prilagodili traso. Špilk nad Blagovico je s 957 m nadmorske višine najvišja točka. Na poti je možno občudovati vršace gora, doline, planote, reke in Ljubljansko kotlino in obiskati 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne. Zanimiva je v vseh letnih časih, primerna je tako za zahtevne, rekreativne in nedeljske pohodnike.

Jože, Jasna in Špela Kragelj Bračko na predstavitvi ob odprtju razstave.

Jože je inženir elektrotehnike, Špela je krajinska arhitektka, Jasna obiskuje tretji razred OŠ Rodica. So Domžalčani in oba starša dolgoletna člana fotografske sekcije radomeljskega društva. Sta že večkrat samostojno razstavljala in osvajala priznanja na razstavah in natečajih. Skupaj sta pripravila tudi razstavi o sredozemski pokrajini Kamargi in slovenskem Krasu. Zdaj v skrivnosti obiskovanja narave in fotografiranja usmerjata tudi svojo vnukinjo oziroma hčer, ki dokazuje, da ima prodoren pogled in vešči občutek za iskanje motiva in pravočasnega pritiska na sprožilec.

Pripravo na razstavo je zabeležila tudi filmska kamera FKVK Mavrica.

Razstava je bila pripravljena v sodelovanju s Planinskim društvom Domžale, saj so v vitrinah pod fotografijami na ogled predmeti in dokumenti, povezani z Domžalsko potjo spominov. Žal je zaradi omejitve obiska tokrat odpadla predvidena projekcija videofilmov in pogovor z avtorjema Antonom Muellerjem in Karlom Steinerjem. Razstava bo na ogled do 15. maja.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Miro Pivar, Igor Lipovšek; Video: Miro Pivar

Tagi