Domžalska podobarska družina Hrovat

Nadaljuje se projekt predstavitve ustvarjalcev, ki so v preteklosti krojili kulturno zgodovino Domžal. Ob domžalskem občinskem prazniku so v torek, 1. aprila 2014, v Menačenkovi domačiji predstavili podobarsko družino Hrovat, ki je v treh generacijah rezbarjev v 20. stoletju izdelovala in obnavljala predvsem rezbarije in kipe nabožne vsebine. Projekt Domžalski umetniki v Menačenkovi domačiji, namenjajo 19. aprilu ̶ prazniku Občine Domžale.

Kulturni program so popestrili učenci Glasbene šole Domžale. Za uvod sta zaigrali na violino Mirjam Bartol in Marija Jezeršek (mentorica Gabriela Neculcea). Po analizi razstave, ki jo je podala Katarina Rus Krušelj, pa je na kitaro zaigral še Miha Kralj (mentor Matej Banič).

Na odprtju razstave je kustosinja Menačenkove domačije, Katarina Rus Krušelj povedala: »Začetnik Hrovatove rezbarske tradicije je bil Kamničan Karol Hrovat, ki ga je pot v Domžale pripeljala v začetku 20. stoletja, ko so postajale pomembno obrtniško in trgovinsko središče. Velik napredek se je beležil tudi na cerkvenem področju, še posebej po osamosvojitvi župnije Domžale leta 1908, ko so se vzporedno odpirale možnosti za nova naročila pri izdelovanju ali obnavljanju cerkvene opreme. Tudi po zaslugi takratnega župnika Franca Bernika je Karol Hrovat postal stalni podobar cerkve na Goričici. V njegovi delavnici pa so se rezbarskega poklica izučili mnogi vajenci, med drugim dva priznana domžalska kiparja Peter Loboda in Franc Ahčin.

Ko je v tridesetih letih prejšnjega stoletja nastopila splošna gospodarska kriza, so naročila za rezbarske delavnice močno upadla. V Hrovatovi podobarski delavnici so v tem času začeli posegati po drugih delih. Po drugi svetovni vojni tudi restavriranje cerkvene opreme ni bilo dovolj za preživetje, zato so postopoma iskali druge zaposlitve. Kljub množičnemu zapiranju obrtniških delavnic in trgovin v Sloveniji ter v Domžalah je rezbarska zapuščina Karla Hrovata živela dalje v dveh naslednikih  ̶  najprej s sinom Milanom, okrog leta 1997 pa se je žal zaključila z vnukom Maksom«.

Projekt predstavitve podobarske družine Hrovat je nastal v sodelovanju s potomci Hrovatove družine, Krajevnimi skupnostmi Slavka Šlandra Domžale, Venclja Perko Domžale in Simona Jenko Domžale, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Domžale, in Občino Domžale. Razstavo sta postavila Katarina Rus Krušelj in Roman Kos.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi