Cvetoča jesen – Turistično društvo Tuhinjska dolina pripravilo razstavo cvetja iz krep papirja

Turistično društvo Tuhinjska dolina tradicionalno vsako leto organizira razstavo in prikaz izdelovanja cvetja in cvetličnih aranžmajev iz krep papirja ter ostalih rokodelskih izdelkov. Izdelovanje papirnatih rož je bila značilna obrt, ki pa je danes že skoraj povsem izumrla. Članice rokodelske sekcije društva so pripravile pisano razstavo v cvetličnih barvah. Obiskovalci pa so se lahko tudi samo preizkusili v izdelavi prelepih cvetlic na raznih delavnicah. Njihove umetnine je včasih težko ločiti od pravega cvetja.

Turistično društvo Tuhinjska dolina je v nedeljo, 31. oktobra 2021 v prireditvenem šotoru pri Termah Snovik pripravilo pisano razstavo cvetja iz krep papirja in rokodelskih izdelkov. Stojnice so zažarele v čudovitih barvastih cvetovih in cvetnih aranžmajih iz krep papirja, ki so navdušili obiskovalce. Izdelovalke pisanega cvetja iz različnih krajev Slovenije so bile vesele občudovanja in številnih pohval. Njihove umetnine je včasih težko ločiti od pravega cvetja. Svoje spretnosti so na razstavi z veseljem pokazale tudi obiskovalcem.

Zbrane na prireditvi, ki jo je vodila Manja Žebaljec, je nagovoril predsednik Turističnega društva Tuhinjske doline Ivan Hribar, ki je na kratko orisal pot delovanja društva, povezovanja in organizacijo razstav. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je med drugim dejal, da je ponosen na izdelovalke cvetja pa tudi na druge rokodelce, ki ustvarjajo različne unikatne izdelke. Za kulturni program so poskrbele ljudske pevke Taščice iz Vojnika in domači pevci Tuhinjski fantje.

Razstave so se udeležili rokodelci iz več krajev Slovenije. Za naš portal je Dragica Jagodic, vodja Rokodelske sekcije TD Tuhinjska dolina predstavila nekaj ročnih del, ki jih njihovi člani ustvarjajo in so jih razstavili na razstavnih mizah. V nadaljevanju smo obiskali stojnico Majde Brežnik, rokodelko iz Vojnika, stojnico, ki so jo s svojimi izdelki okrasile Vranske Rožce, kjer jih je predstavljala njihova članica Anica Orehovec, delujejo pa v okviru sekcije Univerze za tretje življenjsko obdobje Vransko. Tudi rokodelci Moravške doline so bili prisotni na razstavi cvetja iz krep papirja, iz Štor je razstavljala rokodelka Marija Šuhel, rokodelka Marija Žagar je prišla iz Celja, rokodelke iz Škale pri Velenju so tudi imele veliko cvetja iz krep papirja, poleg pa še druge izdelke, ki jih, kot je za naš portal povedala Jožica Brešar, z veseljem izdelujejo. Polona Milavčič, rokodelka iz Izlak je razstavila zanimive rože različnih vrst, od tulipanov, rdečih nageljnov kot tudi poročnih šopkov. Metuljček – unikatni ročni izdelki iz Ljubečne so na stojnici poleg rož iz krep papirja predstavili tudi unikatne ježke in kostanjevih bodic ter tudi glinene izdelke. Kot je za naš portal dejala Karolina Gaber, izdelujejo vse vrste ročnih del primernih letnemu času. Sedaj v jesenskem času so se posvetili ježkom, ki jih izdeluje z kostanjevih bodic, za smrčke pa uporabi pravi kostanj. Drugače pa izdeluje tudi stenske cvetlične dekoracije, za učence lične škatlice za svinčnike in peresa, rada pa tudi slika.

Z dodatno ponudbo so razstavni prostor dopolnili tudi okoliški pridelovalci hrane, saj je bilo možno na stojnicah kupiti tudi mlečne in mesne dobrote. Vse razstavljavke so si bile enotne, da take razstave doprinesejo k prepoznavnosti rokodelcev, ki se še ukvarjajo z različnimi ročnimi dejavnostmi. Žalosti pa jih, da je za mlade to čedalje manj zanimivo, saj podmladka skorajda v nobenem turističnem ali rokodelskem društvu ni več.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi