Čutenja – vsako telo je različno in zato lepo, fascinantno in edinstveno

V Centru za socialno delo Osredja Slovenija – vzhod, enota Domžale, so v sodelovanju z Društvom distrofikov Slovenije v sredo, 22. marca 2023, odprli razstavo z naslovom Čutenja. Člani in članice društva so pod mentorstvom Saše Strnad z različnimi tehnikami upodobili videnje in občutje teles.

Družba, v kateri živimo, je razvila idejo o lepem, popolnem telesu. Lepo telo naj bi bilo hodeče, vitko, mlado, belo ipd. Potemtakem vsi, ki ne ustrezajo tej podobi niso lepi, nimajo lepega telesa. Vendar to ni res! Vsako telo je različno in zato lepo, fascinantno in edinstveno.

Mentorica likovne delavnice Likovno snovanje Saša je člane in članice spodbudila, da razmišljajo o upodobitvah ženskih in moških telesih iz vseh zornih kotov. Želela je, da podobo svojega telesa sprejmejo, se je ne bojijo, ne skrivajo, ne odrivajo, temveč se dobro počutijo, ob ustvarjanju zadihajo ter delujejo v skladu s tem, kar jim telo narekuje.

Ob slavnostni otvoritvi razstave je član društva, Jože Kovačič, zbranemu občinstvu prebral nekaj svojih pesniških del. V svojem umetniškem opusu se čustveno odziva na krivice v družbi. Družbenokritično se loti problematik in z vsako pesmijo postavi ogledalo ljudem, ki so brezbrižni do sveta okoli sebe. Pravi, da je razstava Čutenja že njegova 34. predstavitev nastalih umetniških del. Vesel je, da so člani in članice Društva distrofikov Slovenije dobili priložnost razstavljati v prostorih Centra za socialno delo v Domžalah. Na ta način lahko javnost vidi česa vsega so zmožni in koliko časa ter truda so vložili v ustvarjanje. Za konec je še dejal: »Vsaka pohvala in objava kje, nam paše.«

Običajno ljudje obiščejo CSD takrat, ko so v stiski, ali pa želijo uveljavljati pravice, ki so povezane s spremembo v življenju. Na področju hendikepa je ponavadi ta sprememba šok. Ljudje z ovirami niso samo uporabniki, ampak povsem običajni ljudje, naši sosedje, prijatelji, znanci, sodelavci, družinski člani itd. Imajo talente in so aktivni državljani, prav zato je nastala tudi razstava Čutenja.

Direktorica Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod (v nadaljevanju CSD), Andreja Rihter nam je povedala, da na CSD v vseh treh enotah (Domžale, Kamnik in Litija) v letošnjem letu načrtujejo prenovo prostorov. Namen prenove je izboljšanje dostopnosti za ljudi, ki so gibalno in senzorno ovirani. Prenove so se lotili zelo premišljeno – k sodelovanju so povabili pristojne institucije, ki se ukvarjajo z dostopnostjo, ter ljudmi z ovirami, ki se v praksi poslužujejo takšnih dostopov. Tako so ljudje lahko iz izkušenj podali smernice in napotke za izboljšavo trenutnega stanja.

Direktorica pravi, da so že sedaj prostori v vseh enotah dostopni za ljudi z gibalno oviro, saj so nameščene dvižne ploščadi, klančine in dvigala. Ljudem z gluhoto ob srečanju na CSD priskrbijo tolmača, saj jim to omogoča nemoteno uveljavljanje in koriščenje pravic ter storitev. Pred stavbo, kjer se nahaja CSD, potekajo prenove okolice in železniške postaje. Tako bo dostop primerno urejen za vse ljudi, od samega parkirišča, pa do zadnjega prostora CSD.

CSD želi svojim občankam in občanom sporočiti, da ni samo birokratski urad, ampak v njem zaposleni, ki so strokovno usposobljeni za izvajanje socialnega dela, skupaj z ljudmi s pomočjo ustvarjalnosti v edinstvenih izvirnih projektih pomoči so-prispevajo k lajšanju stisk in reševanju izzivov. Vabijo vas, da si v prostorih CSD na Masljevi ulici 3, 1234 Domžale (4. nadstropje), ogledate razstavo Čutenja.

Razstava je na voljo za ogled do 9. 5. 2023, v času uradnih ur. Ogled je brezplačen, predhodna najava pa ni potrebna.

Avtorica: Klara Mestek

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Tagi