Človek z veliko začetnico

V avli Centra Ivana Hribarja na Ljubljanski ulici 12f v Trzinu je do 24. oktobra 2024 na ogled razstava slik, ki jih je Tomo Homan naslikal v zadnjih 20 letih. Za uvod smo prisluhnili skladbi, ki jo je na klavir zaigral Jernej Slak iz glasbene šole Lartko, nato pa se prepustili besedam. Kot prvi je spregovoril župan Občine Trzin, Peter Lužar, in o avtorju dejal, da je človek z veliko začetnico ter da ga vedno znova preseneča, bodisi z idejami bodisi z delom. Ta razstava dokazuje, da Trzin ni spalno naselje, ampak občina, ki ima veliko za pokazati in v kateri živijo ljudje z mnogimi talenti. Na koncu mu je zaželel še veliko uspeha pri ustvarjanju v prihodnjih letih.

Majda Šilar, ki sodi v krog Tomovih sošolcev in sošolk, vsaj kar se slikarstva tiče, je spregovorila o njegovi poti ustvarjanja v slikarstvu. Poudarila je, da njegove slike odražajo njegovo slikarsko dušo, njegovo raziskovanje slikarstva in iskanje nečesa novega. Čeprav je v začetku posnemal uveljavljene slikarje, zdaj skuša ujeti drugačen pogled, tako v portretih, krajinah kot tihožitjih. Da bi izraznejše prikazal svoja čustva, spretno uporablja igro svetlobe in senc, ki igrata pomembno vlogo v njegovem ustvarjanju. Uporablja številne tehnike, med njimi olje, akril, akvarel in v zadnjem obdobju tudi pouring tehniko, po domače razlivanje. Gre za tehniko, pri kateri nastane slika tako, da na platno ali drugo slikarsko podlago razlijemo različne odtenke tekočih akrilnih barv in z usmerjanjem barv ustvarimo oblike, s katerimi dosežemo končni izdelek. Na koncu je dodala še, da za vsakim uspešnim moškim stoji najboljša žena.

Preden smo si razstavo ogledali, je nekaj besed spregovoril še avtor. Najprej se je zahvalil vsem, ki so prišli na razstavo, nato pa predstavil svoje delo in število del, ki so nastala v vseh teh letih. Zahvalil se je tudi za spodbudo, da pripravi to razstavo, in jo na koncu slovesno odprl.

V prijetni družbi, ob kozarčku rujnega in ob ogledu posameznih slik, se je večer hitro prevesil v noč. Razstava bo sicer odprta vse do 24. oktobra, zato lepo vabljeni na ogled.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi