»Čebelice« so se predstavile na razstavi v Radomljah

Likovni ex-tempore, ki ga je v oktobru organizirala izpostava Javnega sklada RS v Domžalah ob pomoči Likovnega društva Senožeti iz Radomelj, je 1.decembra zaključil svoj likovni ciklus z razstavo v Radomljah, kjer so se predstavila najboljša dela. Na izbor je prispelo 60 del, od teh jih je selektor, akad. slikar Janez Zalaznik izbral 21, ki so izstopala od povprečja tako v izvedbi kot v sodobnem likovnem izražanju.

Takole je akad. slikar Janez Zalaznik ob odprtju razstave poudaril: »Tema letošnjega razpisa je bila dokaj neobičajna in zahtevna. Tovrstna tematika je tudi v zgodovini slikarstva razmeroma malo prisotna, zato je bilo težko udeležencem prikazati upodabljanje čebel v zgodovini likovne umetnosti. V uvodnem predavanju sem tako posebej opozoril na možnosti širšega razumevanja teme v smeri družbenih, ekoloških in ekonomskih vidikov povezanih s čebelo in čebelarstvom. To pa nas je pripeljalo do drugega, za likovnike še pomembnejšega vprašanja, kako najti ustrezen likovni odgovor, ne da bi zapadli v ilustrativnost ali plakatnost. Že na uvodnem predavanju sem poudaril, naj udeleženci temo razumejo predvsem kot izhodišče, cilj pa naj bodo ustrezne, likovno smiselne in domiselne rešitve.

Slednje me je vodilo tudi pri izboru del za razstavo. Izmed vseh prispelih del sem jih izbral slabo polovico. Izbrana dela izstopajo po ustrezni obravnavi teme, izvirnosti in likovni kvaliteti, kar je bilo osnovno merilo pri izboru del. Pri slikah je opazen razmislek avtorjev o sami temi in predvsem o tem, kako in kakšna likovna sredstva uporabiti za prikaz domišljene ideje. Zamisel in likovna izvedba sta se pri teh delih zlili v dovolj uspešno in prepričljivo likovno stvaritev. Razstava izbranih del bo tako zanimiv pregled dovolj različnih likovnih pristopov, ki bodo ponudili razmislek ne le likovnim ustvarjalcem, ampak tudi tistim, ki se ukvarjajo s čebelarstvom in laični publiki. Peščica avtorjev je prispevala po dve deli in kljub temu, da bi v nekaj primerih obe zaslužili uvrstitev na razstavo, sem se držal prvotne namere, naj bo vsak avtor predstavljen z zgolj eno sliko.«

Selektor akad. slikar Janez Zalaznik in vodja JSKD RS, območne izpostave Domžale Matej Primožič.

Otvoritev razstave je bila zelo dobro obiskana, saj so avtorji imeli tudi priložnost izvedeti, zakaj se njihovo delo ni uvrstilo na razstavo in na kaj morajo biti v prihodnje pozorni pri svojem ustvarjanju. Za prijetno vzdušje je poskrbel trio Mladi Stoparji, ki so najprej predstavili Slakovega Starega čebelarja , potem pa še z nekaj poskočnimi poskrbeli za prijetno vzdušje. Na dogodku, ki ga je uradno odprl vodja JSKD RS, območne izpostave Domžale Matej Primožič, so bili prisotni tudi predstavniki likovnega udejstvovanja iz Kamnika in iz Kranja. Lepa razstava, ki si jo lahko ogledate do 11. decembra v Galeriji Radomlje in sicer v soboto ter torek, sredo in četrtek od 15. do 17. ure.

Več foto utrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Danica Šraj; Foto: Janez Ravnikar
Tagi