Borko Tepina: Altimira – 10 sekund svobode

Razstava v Galeriji Domžale

»Jama, votlina Altamira v razgibani kantabrijski obali, je zaprta, kljub temu pa lahko njeno repliko v naravni velikosti s poslikavami vred obiščete. Že čisto na začetku – kmalu po odkritju te poslikane jame v drugi polovici 19. stoletja, so se porajali dvomi o pristnosti in starosti poslikav v njej, ki nikoli niso potihnili. Niti tedaj ne, ko so z menda zanesljivimi metodami potrdili več deset tisočletno starost slikarij. Zaradi svoje odmaknjenosti in številnih drugih jam na tem zakraselem področju, slike in risbe iz te jame zares niso mogle vplivati na tok likovne umetnosti, kljub temu da so uvrščene v mnoge preglede in enciklopedije,« je v uvodu odprtja razstave dejal akademski kipar Jurij Smole.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 11. aprila 2024, potekalo odprtje razstave akademskega slikarja Borka Tepine. Razstavo so poimenovali »Altimira – 10 sekund svobode.« Z umetnikom se je pogovarjal akademski kipar Jurij Smole, za glasbo pa je poskrbel Lado Jakša.

»Obsojenosti na tukaj in zdaj, na čas in prostor, se od takrat, ko se je s tem ukvarjal že Leonardo, nismo v ničemer osvobodili. Še vedno smo od nje življenjsko  odvisni. Takšnega zavedanja je vedno premalo in če kaj prispeva k temu, da se jih zopet zavemo, so to prvinske izkušnje, vračanje k najbolj prostorsko in časovno elementarnemu, pri čemer je likovnost eno najbolj prvinskih, dejavnost s  katero najlaže verificiramo to, kar počnemo,« pravi slikar Borko Tepina.

»Prav epohalnost odkritja in visoka likovna artikuliranost naslikanega, intrigira Borka in še marsikaterega slikarja, zgodovinarja umetnosti in likovnega teoretika. Ker Borko Tepina večji del tega je, je njegova ustvarjalnost na pričujoči razstavi še toliko bolj zanimiva. Dela ki jih razstavlja, na nek način vzpostavljajo vez z likovno pradavnino, v drugih pogledih pa so zelo premišljena, globoko estetska in obvladana v svoji gesti in koloritu. Skoraj znakovna čistost naslikanega, vabi k podrobnejšemu ogledu, v katerem odkrijemo bogastvo likovnosti izkušenega slikarja. Močno reducirane oblike dajejo velik pomen praznemu prostoru, ki prizoru daje veliko globino, kljub odsotnosti nekaterih likovnih ključev, ki pa v resnici niso potrebni. Naslikane teme so meditacije stanja in gibanja; z minimalnimi likovnimi sredstvi in oblikami ter maksimalnim obvladovanjem velike količine znanj, je pred nami bogastvo slikarskih izkušenj, ki jih z globokim teoretičnim uvidom podarja slikar. Prvobitnost motivov in kompozicij, ozek nabor barv in mojstrsko obvladanje poteze, Borka povezuje v meglico z enigmami Altamire in ga hkrati osvobaja od velikanske količine vsega do sedaj naslikanega. Čeprav za zelo kratek čas, ga prostori okoli naslikanega prezračijo in vsakič posvetijo v novo sliko,« je v spremni besedi zapisal akademski kipar Jurij Smole.

Borko Tepina (1948, Ljubljana), je akademski slikar in oblikovalec, objavil je vrsto člankov s področja likovne umetnosti, je tudi ustanovitelj revije Likovne besede leta 1986, nato pa njen glavni urednik do leta 1996. Po končani akademiji leta 1973 je eno leto bil učitelj umetnostne vzgoje na Bežigrajski gimnaziji v Ljubljani. Veliko je razstavljal doma in v tujini. Sodeloval in še vedno  sodeluje z muzeji in galerijami kot so Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija Ljubljana, Arheološki muzej Zagreb, Naturhistorisches Museum Wien in drugi kot oblikovalec in avtor razstav.  Borko Tepina je zasnoval različne muzejske razstavne elemente, oblikoval je večje število knjig, katalogov, celostnih grafičnih podob, izdeloval je scenarije in režiral več avdiovizualnih projektov ipd. Je tudi soustanovitelj zavoda Inštitut za likovno umetnost v Ljubljani. Patentiral je več didaktičnih iger za otroke in odrasle, sodeloval je pri produkciji različnih projektov s področja kulture in didaktike. Je avtor več učbenikov za likovno vzgojo. Zdaj predava Medijsko umetnost na Fakulteti za medija v Ljubljani), Kreativne tehnike v Akademiji za multimedije v Ljubljani in Osnove vizualnega oblikovanja  v FERI, Univerzi v Maribor.

Obiščite to nenavadno votlino v Galeriji Domžale!

Razstava si lahko v Galeriji Domžale ogledate do 2. maja 2024

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi