“Blejski potnik” v Domžalah

Včeraj zvečer je v Knjižnici Domžale potekala otvoritev razstave Gorana Mitrovića »Blejski potnik«. Razstava, ki je izvedena v sodelovanju s Knjižnico Domžale ter občinami Domžale, Lukovice, Mengšom, Moravčami in Trzinom ter Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, so odprli avtor razstave Goran Mitrovič, Pavel Pevec in Katarina Rus Krušelj. V kulturnem programu je sodeloval kvartet Grm.

Slikar Goran Mitrovič se je rodil leta 1968 v Sremski Mitrovici. Prve likovne izkušnje je doživljal v ateljeju akademskega slikarja Dragana Martinoviča, s katerim sodeluje od leta 1983 pa vse do danes. Na akademijo se je vpisal leta 1990 v Sarajevu v razredu profesorja Radka Lalića. Študij je zaključil na Umetnostni akademiji v Novem Sadu v razredu Dušana Todoroviča.

Že na prvi pogled opazimo, da avtorja odlikuje temeljit, specifičen pogled na stvari in svet, ki ga obdaja. To je svet natančnosti, skrbno izdelanih detajlov, vrhunske risbe, pridušenih barvnih intenzitet in tehnične dovršenosti.

Izbrani Mitrovićevi motivi bitk, porok v naravi, žanrskih portretov glasbenikov oz. njihovih glasbil izražajo veliko spoštovanje do zgodovinskih tem in ikonografije, kjer se vselej izrazi njegov izredni talent poustvarjanja nostalgičnega spomina na večstoletno ustvarjanje akademskih velemojstrov.

Ob avtorjevem stremenju k prikazovanju sublimnega vzdušja slikarske celote, ki ga lahko delno povezujemo z elementi postmodernističnega slikarstva, ostaja zvest tradiciji risbe. Ta kljub drugačnim idealom sodobnega ustvarjanja še zmeraj ostaja eno temeljnih izhodišč v umetnosti.

  

Razstava bo odprta do 2. Februarja 2013. Ogledate pa si jo lahko v delovnem času Knjižnice Domžale, od ponedeljka do petka od 8. do 19. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.
 

Avtor: Miha Ulčar
Tagi