»Barve preteklosti« – razstava Milana Merharja, likovnega kronista Domžal

V Knjižnici Domžale je na ogled razstava z naslovom Barve preteklosti. Milan Merhar je bil svojevrsten likovni kronist Domžal – slikoviti zapisovalec kraja in časa, v katerem je živel in delal. Pričujoča razstava je prikaz njegovih pokrajinskih motivov Domžal, ki so dragocen zapis o kraju, ki se je skozi desetletja močno spreminjal.

Milan Merhar se je rodil 26. septembra 1910 v Ljubljani – v Šiški. Končal je učiteljišče v Ljubljani in telovadno šolo v Mariboru. V Domžale je prišel leta 1932 in do druge svetovne vojne delal kot učitelj. Po koncu vojne je na takratni nižji gimnaziji in pozneje na I. osnovni šoli učil telesno vzgojo, matematiko in kasneje likovni pouk. Tam je ostal do leta 1968, ko se je upokojil. Umrl je leta 1988.

S slikarstvom se je ukvarjal ljubiteljsko. Intenzivno se je začel ukvarjati s slikarstvom po letu 1950. Najraje se je posluževal slikarskih tehnik kot so akvarel, risba in oljno slikanje na steklo. Bil je pobudnik ustanovitve in dolgoletni član Društva likovnih samorastnikov Ljubljana. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Njegova prva samostojna razstava je bila leta 1956 v Kulturnem domu v Domžalah.

Razstava je na ogled do 27. junija 2015. Vljudno vabljeni na ogled razstave!

Avtor: Urška Justin, Knjižnica Domžale
Tagi