Arven Šakti Kralj Szomi osvaja Dunaj

Septembra lani se je pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija–Avstrija 2019–2020 začela serija razstav šesterice slovenskih umetnic in umetnikov. Tokrat je s svojo razstavo navdušuje Arven Šakti Kralj Szomi, ki se predstavlja v galeriji Bahoe Art House na Dunaju.

Arven Šakti Kralj Szomi (1974), ki redno razstavlja doma in v tujini je obiskovalce očarala s črno belimi fotografijami. Razstavo z naslovom I See Stories (Vidim zgodbe) se da ogledati kar z ulice, saj galerija ima prostrana okna. In prav to se je tudi zgodilo, mimoidoči kar niso mogli odtegniti pogleda od njene razstave. Arven se v zadnjem obdobju svojega ustvarjanja osredotoča na lik deklice in dekleta, svoj raziskovalni projekt, za katerega je bila tudi nagrajena z delovno štipendijo Ministrstva za kulturo pa je poimenovala Dekle jesenske nebine.

Umetnica, ki je nekaj časa živela tudi v Domžalah, sedaj pa v Mengšu, je diplomirala na Goldsmiths’ College – University of London in magistrirala v Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), je leta 2019 za svoj umetniški opus prejela tudi najvišjo nagrado Univerze v Ljubljani. Največ zaslug za to eminentno predstavitev slovenskih umetnikov imata Ksenija Škrilec, veleposlanica RS na Dunaju, ter Walter Famler, generalni sekretar ene najuglednejše dunajske kulturne institucije Alte Schmiede (Stara kovačnica).

Tudi ob razstavi I See Stories je tako kot ob preteklih v okviru tega projekta izšel večjezični – slovenski, nemški, angleški – katalog z uvodnim esejem. Ob tej priložnosti ga je napisala priznana avstrijska pisateljica Marlene Streeruwitz.

Epidemiološka situacija še zmeraj ni omogočala dogodkov z večjim številom gostov, zato je odprtje razstave Arven Šakti Kralj Szomi potekalo v zakonsko mogočem okviru. Odprla jo je slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec v prisotnosti nekaj visokih gostov, ter številnega občinstva na pločniku ob galeriji. Razstavo I See Stories si bo mogoče na Dunaju ogledati do 20. aprila. Zaradi velikega zanimanja je galerija fotografije Arven Šakti Kralj Szomi tudi katalogizirala, ter ponudila v odkup, seveda po izteku razstave. Tudi knjiga umetnice, ki predstavlja svojevrstno zgodbo zase, je že na voljo za nakup v knjigarnah.

Avtor: Bela Szomi Kralj; Foto: Bela Szomi Kralj

Tagi