Anja Kosmač na svoji prvi samostojni fotografski razstavi v KD Radomlje “Skriti kotički sveta”

Veseli smo odločitve, da se je letos v okviru Foto, kino in video kluba Mavrica Radomlje predstavila mlada, zavzeta in vsestransko angažirana fotografka Anja po zaslugi že uigrane ekipe foto-sekcije pod novim vodstvom Bince Lomšek. Po tragični izgubi novoizvoljenega predsednika kluba Mavrica klub letos zgledno premaguje nastalo situacijo in na pobudo članov uresničuje spomladi začrtani program.

Anja Kosmač je strastna fotografinja. S kamerami in fotoaparati se je srečevala že v otroštvu, za kar je zaslužen njen oči Miha, pa tudi širša družina Kosmačevih v FKVK Mavrica, kar pomeni, da ima umetnost praktično že v krvi. Sprva se je sicer bolj posvečala plesu in risanju, kjer je tudi tekmovala. Na gimnaziji Rudolfa Maistra v Kamniku je vedno več časa namenjala fotografiji. V šolski novinarski skupini PRESS kmalu postala priljubljena in opažena šolska fotografinja. Potegnilo jo je v dogajanje in veselje s fotografiranjem, dokumentiranjem, predstavitvami in arhiviranjem je naraščalo. Fotografirala je vse kar se je dogajalo na šoli, v okviru mednarodne izmenjave v projektu Erasmus+ je potovala v Istanbul. Tudi na prostočasne dejavnosti je vplival virus, saj je ob začetku prve karantene dobila v okviru šolskega krožka PRESS priložnost za virtualno razstavo fotografije in poezije z osmimi soavtorji. Razstava je dobila odmev tudi v občinskem časopisu Kamničan. Lani pa je v šoli postavila svojo prvo stalno samostojno razstavo fotografij Kamniški obrazi prihodnosti. Za šolski almanah Naših sedemdeset ob jubileju šole je prispevala večino slik.

Od otroštva se je rada udeleževala počitniških foto-krožkov FKVK Mavrice in sodelovala na preglednih klubskih razstavah. V tretjem letniku gimnazije pa se je začela udeleževati natečajev za mlade v okviru Centra za mlade Domžale in Fotografske zveze Slovenije, ki deluje v okviru mednarodne fotografske organizacije FIAP. Leta 2019, 2020 in 2021 je na natečajih prejela več diplom in nagrad, da ji je Fotografska zveza Slovenije podelila naziv FZS F2 (fotograf 2. razreda). Čestitamo!

Z odlično prvo samostojno razstavo Skriti kotički sveta deli avtorica z obiskovalci veselje do potovanj, navdušenje nad svetom in mesti od: Norveške, Švedske, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Francije, Italije, Češke, Slovaške, preko Balkana do Turčije, ki jih je opazovala na sebi lasten način. Razkrije slikovite podrobnosti, ki jih marsikdo, ki je stal na istem mestu ob njej morda niti opazil ni. Tako postajajo razkriti s fotoaparatom ujeti samo njeni trenutki. Razstavo pa odlikujejo poleg tehnične brezhibnosti tudi domiselni naslovi, ki fotografijam dodajajo novo razsežnost.

Za uvod v odprtje razstave ob sklepu Anjinega srednješolskega obdobja pa smo si ogledali še tri filme. Dva njena dokumentarna: Lovci na zvok in sliko ter Vrabci obirajo jabolka. Tretji film pa je bil prispevek podmladka Video-sekcije kluba avtorjev in z opremo članov družine Koleša: Reto a la esperanza s potovanja po Španiji.

Če se kdo navduši za ogled razstave, bo Anja navzoča za obiskovalce tudi ob zaprtju razstave v KD Radomlje, 22. novembra ob 18. uri. Morda pa vam bo predstavila tudi katerega od filmov. Lepo povabljeni!

Besedilo: Marjeta Cerar; Foto: Miha Kosmač; Video: Mavrica Radomlje, VS Mengeš

Tagi