Ambivalenca opaženega – fotografska razstava Mojce Pivar

V Centru za mlade Domžale je v četrtek, 24. marca 2016, potekalo odprtje razstave domžalske fotografinje Mojce Pivar. Pomenljiv naslov, ki ga je mlada umetnica dala razstavi je "Ambivalenca opaženega".

Mojca Pivar se je rodila 1992 leta v Ljubljani, osnovno šolo je obiskovala v Domžalah, nato pa svojo študijsko pot nadaljevala na Srednji šoli za Oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Sedaj v absolventskem letu zaključuje dodiplomski študij oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Na razstavi "Ambivalenca opaženega" se predstavlja z različnimi sklopi fotografij, ki so nastale tekom študija na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani ter kasneje na ALUO. S to razstavo vstopamo v polje konceptualne fotografije, ki se bistveno razlikuje od dokumentarne v tem, da ne označi samo kraja in dogodkov v preteklem času, temveč specifično idejo, ki od gledalca zahteva pozornost in miselni napor. Na tem mestu se vprašajmo. Kaj vidimo? Kakšne asociacije se nam porodijo ob opazovanju? Kaj sporoča in predstavlja določena podoba? Kakšen odnos imamo do videnega?

Tukaj ni napačnih in pravilnih odgovorov. Fotografija polni svoje poslanstvo, če se vas dotakne na kakršen koli način.

Mlado fotografinjo in razstavljavko Mojco Pivar ter vse goste, ki smo si prišli ogledat to razstavo, je najprej predstavila in pozdravila Klavdija Štajdohar iz Centra za mlade Domžale. Mojčina prijateljica Leja Salaj je podala besedo k razstavljenim slikam, za glasbo pa je poskrbela glasbena gostja "Leah". Ob koncu, po podelitvi rož in daril, se je mlada umetnica Mojca zahvalila vsem, ki so v tako velikem številu prišli na odprtje razstave ter seveda vsem, ki so kakor koli pomagali, da je ta razstava, ki ponuja nove dimenzije, nastala in ugledala luč sveta taka, kot je sedaj.

Razstava bo v Centru za mlade Domžale na ogled do 6. maja 2016, od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi