AKT od skice do slike – razstava akademskega slikarja Janeza Kovačiča v Galeriji Domžale

V Galeriji Domžale je bilo v ponedeljek, 21. septembra 2015, odprtje likovne razstave akademskega slikarja Janeza Kovačiča, ki so jo poimenovali AKT od skice do slike. Razstavo so pripravili pod pokroviteljstvom Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale.

Slikarski slog akademskega slikarja Janeza Kovačiča je v slovenskem in tudi v mednarodnem likovnem prostoru razpoznaven že več kot štiri desetletja. Je subtilen realist, ki v svojem slikarskem programu vedno najde dovolj prostora za samosvoj izraz s tehnično dovršeno risbo, s poudarjenim barvnim temperamentom in premišljeno kompozicijsko gradnjo slike. Svoj motivni svet največkrat črpa iz narave, ki mu nudi mnoge izpovedi. Pri slikanju njenih različnih obrazov ima poglavitno vlogo svetloba, kateri mojstrsko prilagaja barvno paleto in intenzivnost poteze čopiča ter poetično razpoloženje v nameri ujeti dušo in smisel trenutka v naravi.

Na odprtju razstave je o razstavljenih avtorjevih delih, nekaj besed spregovorila Katarina Rus Krušelj, umetnostna zgodovinarka, ki je dejala, da golo človeško telo tudi danes ostaja aktualna umetniška tema. Prvič zaradi same tradicionalnosti motivne zvrsti, saj akt od nekdaj služi za izražanje idealov ženske in moške lepote ter drugih človeških kvalitet; in drugič, ker je upodabljanje golega človeškega telesa izjemno kompleksno tako v svoji obliki kot udi v emotivnem pogledu in neposredno izraža simbolične konotacije razkritega, skrivnostnega, celo prepovedanega: »Na kakšen način ga interpretira akademski slikar Janez Kovačič, pa lahko vidimo na razstavi v Galeriji Domžale, v celovitem prerezu skozi desetletja ustvarjanja, z različnimi izrazi, tematikami, kompozicijami, oblikovnimi rešitvami in v različnih likovnih tehnikah.«

Program na odprtju razstave je vodil Pavel Pevec, koordinator JSKD, Območne izpostave Domžale, v njem pa so nastopili citrar Dejan Praprotnik, recitator Janez Podjed, ki je recitiral pesmi Slavka Stolšickega, sam pa je tudi prebral pesem, ki jo je za to priložnost napisal avtorju razstave. Razstavo je odprl častni konzul Hašemitske kraljevine Jordanije dr. Samir Amarin.

Akademski slikar Janez Kovačič se je rodil 24. februarja 1942 na Rakitni. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1968. Po diplomi je več let bival v Nemčiji, kjer se je izpopolnjeval v umetniškem zavodu Horst Ziethen v Kolnu in v Suddeutsche Kliesche Union v Munchnu kot grafični oblikovalec. Po vrnitvi iz Nemčije je bil zaposlen v ČGP Delo kot vodja retuše in dve leti kot likovni pedagog na VZ Janeza Levca. Ob delu je vpisal podiplomski študij na ljubljanski likovni akademiji, kjer je leta 1975 diplomiral.

Prvo samostojno razstavo je imel leta 1972 in do danes se jih je zvrstilo preko 200, tako širom Slovenije kot tudi v tujini. Skupinskih razstav se je udeležil preko 200. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, restavriranjem, izdelovanjem vitražev in vodenjem likovnih delavnic. Je avtor preko sto štirideset vitražnih oken v Sloveniji, Italiji, Kanadi in ZDA. Janez Kovačič živi in ustvarja na Brezovici pri Ljubljani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi