30 let Župnijske karitas Dob

Skupina Karitas je med bolj delovnimi skupinami v župniji Dob. Delovanje skupine je predvsem skrb in pomoč socialno ogroženim družinam, katerim se mesečno pripravi paket s prehrambnimi izdelki. Ena izmed dejavnosti je tudi obdarovanje starejših in invalidnih, katere obdarijo v času Velike noči in Božiča. Takrat se tudi pripravi sv. maša in skromna pogostitev. V okviru Karitas poteka tudi delavnica ročnih del in srečanje za starejše ob petkih v prostorih kaplanije. Karitas zbira sredstva za delovanje s prostovoljnimi prispevki in z organizacijo srečelova, katerega izvedejo na Martinovo nedeljo po sv. mašah. V tednu Karitas pa organizirajo razne zbiralne akcije za pomoči potrebne.

V Župniji Dob te dni praznujejo 30 letnico ustanovitve Župnijske karitas Dob. Na nedeljo Kristusa Kralja, 26. novembra 2023, so po deseti sveti maši odprli razstavo, na kateri so nazorno v sliki in besedi prikazali delovanje Župnijske karitas Dob skozi 30 letno obdobje.

Odprtja razstave se je udeležilo veliko obiskovalcev, nekaj besed o delovanju sta spregovorila predsednik Župnijske karitas Dob župnik Jure Ferlež ter tajnica Župnijske karitas Dob Milka Smolnikar. V kulturnem programu so sodelovali pevska skupina Rožmarin in harmonikar Martin Otrin.

Dobrodelnost je nujni sestavni del poslanstva Cerkve od njenih začetkov. Organizirana oblika dobrodelnosti v Sloveniji, Slovenska Karitas, pa je bila ustanovljena 29. junija 1990 z odlokom nadškofa g. Alojzija Šuštarja. Dva meseca pozneje je bila ustanovljena Škofijska Karitas Ljubljana in tri leta pozneje, decembra 1993, Župnijska karitas Dob. Ustanovil jo je tedanji dobski župnik Vlado Pečnik, prva tajnica pa je bila Irena Pogačar. Danes med prostovoljkami ni ustanovnih članov in članic, čeprav nekatere vztrajajo že več kot 25 let. Nekaj požrtvovalnih prostovoljk pa je že odšlo k Bogu po zasluženo plačilo in se jih radi spominjajo.

Župnijska karitas Dob vse od začetka največ pozornosti posveča starejšim z obiski pred prazniki, srečanji starejših, obiski v DSO, obiski na domu za okrogle obletnice in romanjem na Brezje. Odprta je za tiste, ki potrebujejo materialno ali kakršnokoli drugo pomoč. Pri reševanju stisk se povezuje tudi s Škofijsko karitas Ljubljana. Teden Karitas običajno obeleži z zbiralno akcijo določenih materialnih dobrin, kulturno prireditvijo in
sodelovanjem pri maši na nedeljo Karitas. Sredstva pridobiva s srečelovom, z izdelavo adventnih venčkov, darovi in donacijami. Z sredstvi skrbno ravnajo in jih namenjajo za dobrodelnost. Vse stroške skupnih romanj in druženj pa prostovoljke pokrivajo same.

Delo v Karitas zahteva stalno »polnjenje baterij« z molitvijo, izobraževanji, romanji in drugimi druženji, pa tudi z ročnimi deli. Želijo si, da bi bila Župnijska karitas zgled uresničevanja dejavne krščanske ljubezni, ki je poslanstvo vsakega kristjana na vseh področjih življenja.

Več o delu Župnijske Karitas Dob si boste lahko ogledali na razstavi, ki so jo pripravili ob 30-letnici. Razstava bo na ogled do 10. decembra 2023, po 10. nedeljski maši, med tednom pa po dogovoru preko telefonske številke 031 522 422.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi