Razstava kipov in slik, ki so nastala na 8. likovnem natečaju: Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina

Letošnji likovni natečaj Menačenkove domačije in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale je simbolično zaključil vsebino programske sezone 2019/20, posvečeno spominu na domžalskega kiparja Franceta Ahčina, rojenega pred stotimi leti v Menačenkovi domačiji. Z natečajem, že osmim po vrsti, so želeli spodbuditi ljubiteljske umetnike k ustvarjanju na določeno tematiko. V ta namen so sodelujočim pobližje predstavili kiparska dela in življenje kiparja, od koder so črpali motive za ustvarjena likovna dela.

Prestavitev likovnega natečaja v jesen zaradi izrednih razmer, ki jih je narekovala pandemija koronavirusa, je prijavljenim udeležencem natečaja ponudila več časa in možnosti za ustvarjanje, kar zagotovo odraža najštevilčnejši odziv do sedaj ter v splošnem kakovostnejši nivo likovnih izvedb. Javnemu pozivu so se s 45 likovnimi deli odzvali ustvarjalke in ustvarjalci iz likovnih društev v Domžalah, Krašnji, Lukovici, Mengšu, Radomljah, Kamniku ter posameznice in posamezniki.

Izbor prijavljenih likovnih del natečaja je opravila strokovna komisija, ki je pri ocenjevanju upoštevala avtorski likovni izraz, izvedbo likovne tehnike in izvirnost motiva. Izbrana dela so bila nagrajena s priznanji in sponzorskimi nagradami, medtem ko bo nagrajenkama z najbolje ocenjenim likovnim delom v dveh posameznih kategorijah (kiparstvo in slikarstvo) omogočena tudi samostojna avtorska razstava v razstavišču Menačenkove domačije. Priznanja in nagrade sta podelila Katarina Rus Krušelj iz Menačenkove domačije in Klemen Stopar iz JSKD, OI Domžale.

Izbor prijavljenih likovnih del natečaja je opravila strokovna komisija v sestavi: kipar Roman Kos, akademski slikar Janez Praprotnik in likovna pedagoginja Lučka Berlot, ki je pri ocenjevanju upoštevala avtorski likovni izraz, izvedbo likovne tehnike in izvirnost motiva. Po besedah Katarine Rus Krušelj, kustosinje Menačenkove Domačije, je imela komisija pri ocenjevanju kar težko delo, pri tem pa so opazili visok napredek v likovnem izražanju. Veseli pa jih tudi to, da so se sodelujoči avtorji odzvali v tako velikem številu.

Vsem nagrajencem in sodelujočim na natečaju je v imenu Kulturnega doma Franca Bernika čestitala direktorica Cveta Zalokar. Poudarila je, da jo veseli dober odziv, ki je vse presenetil. Ta odziv pa po njenih besedah presega meje občine Domžale, saj je natečaj pritegnil avtorje iz široke okolice: “Ta natečaj se je res dobro prijel, kar pomeni, da je na dobrem glasu. Najbrž je bila tudi vsebina natečaja takšna, ki vas je močno pritegnila in intimen stik, ki ste ga vzpostavili s kiparjem Francetom Ahčinom, ko ste razmišljali o njegovem življenju in delu. Naj povem, da sem bila res prijetno presenečena nad kvaliteto del, saj se vidi ogromen napredek, pa ne samo v tem, kako podajati določene vsebine, ampak tudi v tehniki, ki so zelo različne. To očitno pomeni, da ste se v delovnih skupinah ogromno naučili. Čestitke vsem še enkrat, ta razstavljena dela, ki so sedaj na ogled v Menačenkovi domačiji, pa si je vredno ogledati.”

Zaradi COVID-19 ukrepov uradnega odprtja razstave niso pripravili, si pa lahko dogodek z odprtja razstave in podelitvijo nagrad, ki je potekalo brez širše javnosti, ogledate v zgornjem videu in spodnji fotogaleriji. Razstavo si lahko v Menačenkovi domačiji ogledate od 8. septembra do 17. oktobra 2020, v odpiralnem času domačije: od torka do petka od 10. do 12. ure ter od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure.

Prvo nagrado v kategoriji kiparstvo je prejela Maja Gregl za delo »Življenje« mavec, grafika 2020 in s tem tudi pravico do samostojne razstave v Menačenkovi domačiji. Drugo nagrado v tej kategoriji pa je prejel Mitja Kokol za skulpturo »Svečenici«.

V kategoriji slikarstvo je prvo nagrado prejela dolgoletna članica LK LIPA Domžale Breda Cerar z delom »Potovanje čez morje« akril na platnu, grafika 2020. Tudi ona si je prislužila samostojno savtorsko razstavo v Menačenkovi Domačiji. Drugo mesto je osvojil Silvester Zdovc »Smo spomin je še ostal«, tretje mesto pa Angela Dovžan z delom »Mati in sin«. Priznanja so prejele: Iva Podlipnik, Nuša Slatner, Marija Šešet, Marjana Tavčar in Milica Tomšič.

Vsi nagrajenci so prejeli tudi bon v vrednosti 30 evrov, ki ga je podeljuje Art Ljubljana, d.o.o. Trgovina z umetniškim materialom.

V Menačenkovi domačiji vas vljudno prosijo, da ob obisku upoštevate zdravstvena navodila proti širjenju COVID-19, objavljena na vhodu v razstavišče. Za sodelovanje se zahvaljujejo Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Območni izpostavi Domžale, podjetju Art Ljubljana, d.o.o., Trgovini z umetniškim materialom in vsem sodelujočim ustvarjalkam in ustvarjalcem na 8. likovnem natečaju v Menačenkovi domačiji.

Sodelujoči avtorji* (po abecednem redu): Joži Anžin (LK Društva Lipa Domžale), Aljoz Burja (LD Domžale), Breda Cerar (LK Društva Lipa Domžale), Angela Dovžan (LK Društva Lipa Domžale), Dorena Garc (LK Društva Lipa Domžale), Irena Gorenc (LS DU Lukovica), Leonida Goropevšek (LD Mengeš), Maja Gregl, Maja Hrovat, Vlasta Janžekovič (LK Društva Lipa Domžale), Mira Jarc (LK Društva Lipa Domžale), Tamara Jare, Anica Karo (LD Mengeš), Milena Klemen (LK Društva Lipa Domžale), Mitja Kokol, Aleš Koman (LD Kamnik), Marcela Kopitar (LS DU Lukovica), Jernej Kos (LK Društva Lipa Domžale), Brigitta Leskovar (LK Društva Lipa Domžale), Marjeta Likar, Nuša Lojen (LK Društva Lipa Domžale), Binca Lomšek (LD Mengeš), Ina Marija Malus (LD Mengeš), Angela Moravec Ela (KD Senožeti Radomlje), Brane Murko, Irena Osolnik (LK Društva Lipa Domžale), Ivica Podlipnik (LS Petra Lobode Domžale), Ciril Porenta, Barbara Rabič (LD Mengeš), Ana Rajer (LS Petra Lobode Domžale), Emanuela Rodica (LD Mengeš), Nuša Slatner (LD Senožeti Radomlje), Dani Smrdel (LS Petra Lobode Domžale), Veronika Strašek (LK Društva Lipa Domžale), Miomira Šegina (LS DU Lukovica), Marija Šešet, Dragica Šetina (LK Društva Lipa Domžale), Marjana Tavčar (LD Mengeš), Nejka Terglav, Helena Testen, Jožica Tomšič (LK Društva Lipa Domžale), Milica Tomšič (LD Mengeš), Jože Vajda, Silvester Zdovc (LS DU Lukovica), Tatjana Žmavc (LK Društva Lipa Domžale).

*Na razstavo se je uvrstilo 30 likovnih del, izbranih v predizboru.

Izbor objavljenih fotografij natečajnih likovnih del je poljuben.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi