Razstava enkratnih umetnin rokodelk župnije Vir

Domače in umetnostne obrti predstavljajo danes v vseh evropskih in tudi izven evropskih držav pomemben segment identitete in razpoznavnosti posameznih držav in narodov. Pri tem pa ne gre le za ohranjanje neke dejavnosti. Razvita gospodarstva namenjajo domači obrti ustrezne stimulacije in z mnogimi ukrepi, tudi finančnimi olajšavami, poskrbijo, da se ta segment narodne ustvarjalnosti primerno razvija v donosno gospodarsko panogo.

Slovenija je skoraj na vseh področjih tega delovanja še močno na spodnjem robu evropske lestvice, četudi je doseženih kar nekaj stvari, ki nam jih zavidajo tudi v svetu. Zato ne gre le za ohranjanje znanja, izdelkov in izdelovalcev tradicionalnih proizvodov, ampak je vse to del identitete vsakega naroda. V preteklosti so bile na celotnem  območju Slovenije razvite številne rokodelske obrti in domače dejavnosti, ki so imele pomembno ekonomsko in socialno vlogo. Danes se s posameznimi rokodelstvi ukvarja vse manj ljudi, večinoma starejši, nekatera rokodelska znanja in veščine pa so že skoraj ali povsem izumrla. In zato je ta rokodelska znanja, ki so zelo pomemben del kulturne dediščine in identitete države, potrebno ohraniti ne le v muzejskih zbirkah, temveč tudi v vsakdanjem življenju oziroma praksi. Rokodelske panoge so slabo izkoriščene kot kulturni vir za socialno vključenost in ustvarjanje novih zaposlitev.

Kljub temu gre nekoliko na bolje, saj po Sloveniji rastejo društva za tretje življenjsko obdobje, kjer se vključujejo žene in možje po odhodu v pokoj. Takrat se jim odpre svet in na dan privrejo stvari, ki so bile dolgo potlačene v dno duše. Eni začnejo slikati, drugi pisati pesmi, proze in življenjske zgodbe, tretji se spomnijo rokodelskih spretnosti iz svojih mladih dni, ko so jih babice, ki so žal svoje znanje odnesle v onostranstvo, učile in so ob večerih  izdelovali različne stvari …

In ena takih skupin so rokodelke župnije Vir, kjer enajst žena in občasno kakšen mož preizkušajo spretnost svojih prstov, izpod katerih nastajajo enkratne umetnine iz krep papirja, najlonskih nogavic, volne, stekla, perlic, slame in še mnogimi materiali, ki jih pridno uporabljajo ob svojih srečanjih vsak petek popoldne v veroučnih prostorih v župnišču Vir. Ker se je nabralo precej izdelkov, so se odločili, da odprejo razstavo in svoje rokodelske umetnine pokažejo tudi drugim. Odprtje rokodelske razstave je potekalo v soboto, 17. novembra 2018, kjer so si obiskovalci lahko rokodelske umetnine ogledali do 18. ure. Razstava pa bo odprta tudi še v nedeljo, 18. novembra 2018 od 8. do 18 ure.

Za naš portal je Marija Radkovič, ki po odsotnosti mentorice Dragice Flere zaradi bolezni, začasno vodi skupino, so v njihovi skupini članice zelo dejavne. Vsaka je v skupino prinesla spretne prste in tudi nekaj znanja, zato petkovi popoldnevi minejo dostikrat prehitro, saj se ob besedi, šalah in izdelovanju umetnin čas ne ustavi, ampak pospešeno pohiti. Imajo se odlično, bile pa bi vesele, če bi se jim pridružilo tudi še več članic in članov, pogrešajo pa mlade, ki so nadvse dobrodošli, saj jim bo mogoče izdelovanje rokodelskih izdelkov nekoč zelo koristilo.

Na razstavi so razstavljeni rokodelski izdelki, ki so jih izdelale članice: Dragica Flere, Jožica Kuštrin, Marija Sušnik, Bojana Zver, Julija Kralj, Mili Limoni, Ivica Ličen, Ljuba Drobne, Vida Joger in Marija Radkovič.

Vabljeni na ogled razstave čudovitih rokodelskih izdelkov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi