Radomeljski mlini v Aljaževi domačiji

Kulturno-umetniško društvo JaReM ima svoje prostore v rojstni hiši Triglavskega župnika Jakoba Aljaža v Zavrhu pod Šmarno Goro. Zaradi tesnih vezi, ki so jih stkali z radomeljskim društvom, je FKVK Mavrica 22. oktobra pripravila v Aljaževi domačiji, ki je eno pomembnejših kulturnih središč v občini Medvode, fotografsko razstavo o mlinih. Obiskovalci razstave so napolnili dvorano in uživali v kulturnem programu, ki so ga pripravili gostitelji.

Predsednik domačega društva, Roman Veras, je spregovoril o sodelovanju med društvoma in se z ubesedeno nostalgijo po delovanju mlinov in času, ki so ga označevali, sprehodil po razstavi. Matej Cigale je z doživetim interpretiranjem prebral zgodbo o poti do mlina, ki je postregla z mnogimi skrivnostmi in zapleti. Jurij Marussig je predstavil venec poetičnih haikujev o vodi, mlinih, mletju in občutju.

Janez Kosmač, predsednik Mavrice, se je zahvalil JaReMovcem za gostoljubje, v svojem zapisu pa je predstavil Radomlje, njihovo umeščenost med gozd in plodno ravnino, ki sta z žitom in lesom narekovala postavljanje mlinov ob Kamniški Bistrici. Ozrl se je na petdesetletno delovanje društva, ki je vzniknilo iz fotografske dejavnosti in želo uspehe na razstavah in projekcijah od Japonske do Argentine in od Makedonije do Nemčije, Francije in Švice.

Posebno častitljivo in spoštljivo pa se je zahvalil pokojnemu Janezu Megliču – profesionalnemu baletniku in vrhunskemu filmskemu delavcu, ki je svoj prosti čas namenjal ljubiteljski kulturi. Bil je med ustanovitelji JaReMa, z Mavrico pa se je povezal pred petimi leti, ko je začel s filmskega traku v digitalno obliko prenašati njene dokumentarne, igrane in animirane filme, ter jih umestiti v Slovenski filmski arhiv. V Slovenski kinoteki je pripravil tudi projekcije izbranih Mavričinih filmov.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek

Tagi