Pustna dežela Vir na kulturni praznik gostila Franceta Prešerna in njegovo muzo Julijo

Letos kulturni dan sovpada z debelim četrtkom oziroma malim pustom, ki velja za god debelih ljudi. Že v starih časih so se ljudje, če je bilo le mogoče, držali načela, da se je v času pusta potrebno desetkrat do sitega najesti, sicer so verjeli, da bo letina tistega leta slaba. Prvi dan, ko so začeli uživati bogate pustne jedi, je bil običajno debeli četrtek.

No, pa pojdimo nazaj h kulturnemu prazniku. Tega so letos v okviru pustnih prireditev obeležili tudi na Viru pri Domžalah, kjer je velikem ogrevanem šotoru potekal nepozabni dogodek, ki je oživel spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Pustna sekcija Striček iz Vira je pripravila sejem domače in umetnostne obrti, na odru pa so se predstavila domača kulturna društva, pevski zbori, glasbena šola, recitacije Prešernovih pesmi ter tradicionalni plesi folklornih skupin. Za piko na »i« so na prešernem otroškem rajanju poskrbeli Čuki.

Na prireditvi v čast kulturnemu dnevu, ki je potekala v velikem ogrevanem šotoru v Športnem parku Vir, so se predstavili rokodelci domače in umetnostne obrti, na odru pa so se predstavila domača kulturna društva, pevski zbori, recitatorji in glasbena skupina Čuki. Otroci so lahko uživali v različnih delavnicah in si s pomočjo animatorjev sami izdelali masko za sobotno otroško rajanje. Prav tako so se lahko predstavili v vlogi novinarja ali voditelja na radiu Hit ter si posnetke na USB ključku vzeli domov za spomin. Posebno pozornost so v Pustni sekciji Striček namenili najmlajšim obiskovalcem, ki so jih na delavnici poslikave obrazov spremenili v prave male pustne maske. Ker je pust tik pred vrati, oziroma je že tukaj, so organizirali tudi sejem izmenjave pustne opreme in kostumov, kar je bila več kot odlična za vse, ki so imeli doma pustne kostume in so jih želeli zamenjati ali podariti.

Kot smo že omenili v uvodu, je prireditev potekala v spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ker pa tudi sam redno spremlja vse dogodke v Pustni deželi vir, je bil zanj ta dogodek več kot primeren, da se ga tudi sam udeležil, s seboj pa je pripeljal svojo muzo Primičevo Julijo. Skupaj sta po uradnem odprtju prireditve ter nagovorom podžupanje Občine Domžale, mag. Renate Kosec in predsednika Pustne sekcije Striček Petra Kosca – Pipija, predstavila pesnitve Sonetnega venca. V programu na prireditvi so nastopili: Vokalna skupina Musiccalista, Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale, Mare in ljudske pevke, Pevska skupina Šole zdravja Domžale, članice literarnega krožka in članice plesne skupine Češminke Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje ter predsednik tega društva Marjan Ravnikar, ki je predstavil dejavnosti njihovega društva,  Gledališče Kolenc z gledališko predstavo S Prešernom prešerni, za prešerno otroško rajanje pa je poskrbela skupina Čuki.

Več fotoutrinkov s kulturne prireditve v Pustni deželi Vir si lahko ogledate na povezavi tukaj. in na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miro Pivar, Video: Miro Pivar

 

Tagi