Punčke iz cunj, ki rešujejo življenja otrok v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin

Punčka iz cunj je tradicionalna igračka, ki je poznana v vseh kulturah sveta in tudi zato primerna, da simbolizira otroka, ki je potreben pomoči. Prav zato je punčka iz cunj simbol te kampanje in predstavlja konkretnega otroka, ki ga je potrebno cepiti. Nosilni slogan projekta je »Posvoji punčko in reši otroka«, kar pomeni, da za vsako donacijo v vrednosti 20 EUR donator prejme Punčko, za katero s tem dejanjem velja, da je posvojena, z donacijo pa lahko zagotovijo cepljenje enega otroka. Projekt Punčka iz cunj se v Sloveniji v organizaciji UNICEF Slovenija izvaja že od leta 2003.

Pisane punčke iz cunj so prave male mojstrovine, zato ne zamudite prodajne razstave v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin, ki so jo odprli v sredo, 12. decembra 2018, ogled in možnost posvojitve oziroma nakupa punčke pa bo možen še v četrtek, 13. decembra 2018. Posebej za to priložnost so punčke ustvarjale UNICEF-ove prostovoljke iz Lipe Domžale, ki že vrsto let izdelujejo prelepe punčke iz cunj, ki so jih preprosto poimenovale Domžalske Špelce, Jankoti, Mete, Rdeče kapice, Pike Nogavičke … Na ogled je tudi spremljajoča razstava klekljaric društva Lipa Domžale z imenom Slamice, saj so razstavile kovano čipko v gautrih. V kulturnem programu so nastopile citrarke Društva Lipa Domžale, pod vodstvom mentorice Damjane Praprotnik.

V uvodu odprtja razstave je vse zbrane pozdravil predsednik Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, ki je povedal nekaj besed o akciji posvojitve punčk. UNICEF Slovenija projekt uspešno širi po vsej Sloveniji, organizira vrsto dogodkov in načinov promocije. Z njim se med ljudmi, ki jim ni vseeno za otroke, spletajo tudi neposredne prijateljske vezi. S posvojitvijo punčke se lahko namreč stkejo prijateljske vezi med tistimi, ki so z nakupom punčke rešili otroka, in tistimi, ki je s svojim prostovoljnim delom to omogočil. V ta namen je vsaka punčka opremljena z osebno izkaznico, kjer so zapisane njene lastnosti in naslov njenega izdelovalca ter dopisnico, s katero kupec punčke sporoči njenemu izdelovalcu naslov novega doma punčke. S tem je punčka “posvojena” v novo družino.

Odprtja razstave se je udeležil tudi župan Občine Trzin Peter Ložar, ki je na odprtju razstave povedal, da je vesel, da so punčke prispele tudi v Trzin in da jih je možno kupiti, saj so punčke zelo lepe in bodo marsikateri deklici v Trzinu krajšale večere in noči.  Župan je kupil tudi dve punčki iz cunj, za koga pa je skrivnost. Tudi predsednica Turističnega društva Kanja Trzin, Dunja Špendal, ki se je udeležila odprtja razstave, je kupila punčko in jo podarila Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin, kjer sedaj z drugimi eksponati krasi vitrino. Dve punčki je kupil tudi dobrodelni Boris, ki ju je podaril v dobrodelne namene dvema družinama, saj si ne moreta privoščiti nakupa igrač za svoje otroke.

V okviru programa cepljenje UNICEF skrbi za izobraževanje in usposabljanje lokalnega medicinskega osebja, prevoza do težko dostopnih krajev in dostavo paketov cepiv, ki jih sestavljajo hladilna torba z ustreznim cepivom in ostala oprema, potrebna za cepljenje. Ti stroški za cepljenje enega otroka proti šestim otroškim boleznim v povprečju znašajo 20 EUR. S projektom Punčka iz cunj so v preteklih letih rešili več kot 20.000  otroških življenj. V nekaterih državah delež otrok, ki niso bili cepljeni proti šestim nalezljivim boleznim, dosega 70%. Otrokom v državi v razvoju  desetkrat bolj preti nevarnost, da bo umrl zaradi bolezni, ki bi jo bilo mogoče s cepljenjem preprečiti.

Vsaka posvojena UNICEF-ova punčka iz cunj zagotovi cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim: davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu. Zato se danes ali jutri le oglasite v Krajevni knjižnici Tineta Orla v Trzinu in posvojite kakšno punčko iz cunj. Z njo boste razveselili svoje otroke ali otroke bližnjih ter seveda tudi otroka, saj mu boste z nakupom punčke iz cunj omogočili cepljenje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi