Procesija v čast Svetemu Rešnjemu telesu

Danes v nedeljo, 29. maja 2016, so imeli po mnogih župnijah procesijo v čast Svetemu Rešnjemu telesu. Nekaj dni pred tem, točneje v četrtek, 26. maja 2016, smo praznovali praznik Svetega Rešnjega telesa in Svete Rešnje krvi. Ker je v številnih državah delovni dan, se čaščenje s procesijo vedno pogosteje prestavlja na prvo naslednjo nedeljo. V noči iz sobote na nedeljo pa je bilo do polnoči v češčenje in molitev izpostavljeno Najsvetejše. 

Tako so farane v nedeljo že navsezgodaj pritrkovalci klicali k molitvi v cerkev Marije Vnebovzete v Domžalah k jutranji sveti maši, po kateri je potekala slovesna procesija do pokopališča in nazaj. Postavljavci oltarjev so enkratno pripravili in ovenčali oltarje, prav tako so nosilci bander in ostali sodelavci pri procesiji že bili polno zaposleni pred sveto mašo, da je potem vse lepo teklo in so se lahko ostali farani procesije predali popolnosti procesije, molitvi in petju. Otroci, večinoma prvoobhajanci, so bili tudi povabljeni, da pri vsakem oltarju potresajo rožice. Procesiji so se pridružili tudi domžalski godbeniki, narodne noše in skavti. Cerkveni pevski zbor Domžale pa je pred oltarji zapel nekaj pesmi.

Tako so vsi lepo tudi navzven počastili in slavili Jezusa, ki je stalno prisoten med nami pod podobo kruha. Praznik Sveto Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je določen glede na praznik Velike noči in ga obhajamo v četrtek drugi teden po Binkoštih. Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu Svetega Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere. Na praznik so čedalje bolj spet v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani na ta dan udeležijo sv. maše.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi