Zvoki pomladi s harmoniko, citrami in orglicami pobožali dušo in srce

Znanilci pomladi vedno znova prebudijo zimsko zaspanost, ko nežne cvetlice obarvajo naše okolje. Prvi nežni spomladanski cvetovi, ki se prebujajo ob višjih dnevnih temperaturah in v prelepih barvah krasijo naše okolje, nas lepo toplo in prijetno vabijo iz zimske zaspanosti. Na svoj način pa nas lahko prebuja tudi glasba, ko z nežnimi zvoki nagovori in poboža našo dušo in srce.

V Župnijskem domu Sv. Mihaela v Mengšu, so v petek, 14. aprila 2023, s koncertom »Zvoki pomladi«, ki ga je organiziralo Kulturno društvo Mihaelov sejem, aprilsko prebujanje narave pospešili in popestrili še glasbeniki. Poleg številnega občinstva, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, sta se koncerta udeležila tudi župan Občine Mengeš Bogo Ropotar in mengeški župnik Marko Košir. Odličen koncert je navdušil, kar so obiskovalci pokazali z dolgimi aplavzi.

Ker je v Mengšu harmonika doma, je vsekakor prevladujoč instrument, s katerim so se v sklopu koncerta »Zvoki pomladi« predstavile članice in člani Harmonikarskega orkestra pod mentorstvom Roberta Stoparja. Harmonikarski orkester in Sejmarji, katere vodi orgličar Marjan Urbanija, sta glasbeni skupini, ki obe delujeta v okviru Kulturnega društva Mihaelov sejem. Zvoki milozvočnih citer, na katere je igral Tomaž Plahutnik, so polepšali prelepo glasbeno doživetje ob lepotah glasbenega izročila. Citrar Tomaž Plahutnik se je že nekajkrat pridružil Sejmarjem, tako na koncertih kot tudi na gostovanjih skupine.

Kot gost na tokratnem koncertu je nastopil virtuoz, mojster kromatičnih in diatoničnih orglic Miro Božič, sicer arhitekt, ki z ustno harmoniko izvaja širok glasbeni repertoar, od ljudske glasbe, klasike do improvizacije. V Mengšu so doma odlični izdelovalci glasbenih instrumentov, odlični pevci in tudi pritrkovalci. Pritrkavanje ima namreč v Mengšu že desetletja posebno mesto. Gre za bogato kulturno dediščino, na katero so Mengšani zelo ponosni. Pred 26-timi leti so kupili miniaturne zvonove, ustanovili pritrkovalsko sekcijo pri Kulturnem društvu Mihaelov sejem, ki jo je vodil Franc Blejc. Pritrkovalci so kar trikrat stopili na včerajšnjem koncertu pred občinstvo in na zvonove zaigrali lepe melodije. Med vse naštete zvoke pomladi pa je polno dvorano obiskovalcev popeljala voditeljica Barbara Božič.

Ob pestrosti barv in dišav pomladnih cvetlic je vsekakor možno doživeti in občutiti tudi glasbeno pomlad. Kulturno društvo Mihaelov je  aprilsko prebujanje z glasbo opravilo z odliko, kar so pripomogli tudi odlični glasbeniki. Obiskovalci pa niso slišali le melodije instrumentov, saj so kot vokalni solisti nastopili člani Harmonikarskega orkestra Nuša Jelen, Jernej Kušar in Robert Stopar. Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez žametnega glasu, člana Sejmarjev, Hervina Jakončiča.

Na glasbenem repertoarju koncerta »Zvoki pomladi« se je znašlo kar nekaj skladb, ki so vsaj po naslovih sodeč, lahko pomladne, vsekakor pa so med njimi tudi vedno zelene melodije.

Ob koncu koncerta se je vsem nastopajočim zahvalil Matjaž Repnik, predsednik Kulturnega društva Mihaelov sejem, Nuša Jelen pa jim je podelila šopke cvetja. Obiskovalci so si bili enotni, da je take koncerte potrebno ohranjati, zato že zrejo na naslednja glasbena dogajanja, ki se bodo skozi vse leto vrstila v evropskem glasbenem središču v Mengšu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi