Zveza kulturnih društev Domžale s prireditvijo počastila kulturni praznik

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, praznujejo tako ustvarjalci, kakor tudi ljubitelji te kulture. V naši sredi imamo veliko kulturnih ustvarjalcev, ki delujejo v okviru društev. Nekaterim je kultura poklic, mnogim pa ljubiteljska dejavnost. Slednji svoj prosti čas namenjajo kulturnemu udejstvovanju. Lepo in prav je, da jih pri njihovem udejstvovanju podpiramo. To pa jih lahko na način, da se udeležimo kakšne predstave, ogleda razstave in koncerta. S tem tudi sami pripomoremo k ohranjanju kulture.

V organizaciji Zveze kulturnih društev Domžale je v sredo, 8. februarja 2023, v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekla prireditev ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku. Že tradicionalno so v kulturnem programu združili več umetniških zvrsti: zborovsko, instrumentalno in poezijo. Na prireditvi so nastopili Mešani pevski zbor Klas Groblje pod vodstvom zborovodje Roka Rakarja, odlični mladi glasbenici, sestri Neža in Katarina Kolar Kolar (Neža na kitari in violini, Katarina na violončelu), dela Toneta Pavčka, Karla Destovnika Kajuha in Franceta Prešerna pa so deklamirale in pele učenke Podružnične osnovne šole Ihan pod vodstvom Matejke Perne Lisjak.

Vse zbrane je pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, predsednica Zveze Kulturnih društev Domžale, ki je kratkem nagovoru poudarila, da je danes praznik vseh Slovencev, še posebej pa tistih, ki kulturo aktivno ustvarjamo: “Kultura nam omogoča, da skozi življenje uresničujemo svoje bistvo, razvijamo svoje talente, se ukvarjamo s tistim, kar nam je ljubo: s petjem, igranjem glasbila, likovno umetnostjo, plesom, govorjeno in pisano besedo. Kultura v nas prebuja občutke ustvarjanja, pripadnosti in povezanosti. Prav povezanost med kulturnimi društvi oziroma ustvarjalci je ključno poslanstvo zveze kulturnih društev, katere duša in srce je ljubiteljska kultura. Zahvaljujoč množici aktivnih ustvarjalcev vseh generacij je ljubiteljska kultura v naših krajih na visokem nivoju, raznovrstna in dostopna vsakomur.”

Iskrene čestitke ob slovenskem kulturnem prazniku.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi