Žena je najboljša, če je tih

“Žena je najboljša, če je tih”, se glasi podnaslov komedije avtorja Vojmila Rabadana, ki jo je priredil Konrad Pižorn Kondi. Sicer je pa polni naslov komedije “Kadar se ženski jezik ne suče ali Žena je najboljša, če je tih”, ki jo je na odru Društvenega doma v Krašnji v petek, 5. maja 2023, uprizorila dramska skupina Kulturnega društva Groblje.

In niti po dobri uri in pol dogajanja na odru Društvenega doma v Krašnji, brez kakšnih večjih odmorov, še vedno nismo vedeli, kaj je bolje. Da ima ženska jezik strupen ali mil? Ali, da naj bo tiho?

V zgodbi, prisluhnemo trgovcu Martinu, ki ga igra Konrad Pižorn Kondi, ki zase išče idealno ženo. Takšno, ki bo seveda tiho. A izvemo, da na izbiro ni prav veliko. Čeprav je bil na začetku zadovoljen z mutavo Beti, igra jo Nadja Svetlin Kastelic, si je sčasoma zaželel, da bi spregovorila predvsem zaradi bogastva, ki ji ga je zapustil njen oče. Ob pomoči svete Evlalije, je tudi spregovorila, kar pa spet ni bilo všeč trgovcu Martinu. Je bila pa Beti všeč Žanu, pomočniku trgovca, ki ga od dela najbolj zanimata hrana in spanje. Komedija ne bi bila komedija, če ne bi bilo številnih zapletov, v katere se vmešata še gospodinja Mara, igra jo Magda Pavli in notarka, ki jo igra Silva Demšar. Med komedijo, ki so jo tokrat, na povabilo KUD Fran Maselj Podlimbarski, zaigrali člani Kulturnega društva Groblje, se tako prepletajo številne zgode in nezgode.

In morda bo držalo to, kar je nekoč nekdo dejal, “da je ženska kot štedilnik, bit mora, da bi jo pa vedno s seboj vlačil pa ne gre”. Tako izvemo, da je zakon kot paprika. Včasih oster, včasih sladek. A tega ne veš, dokler ne ugrizneš vanjo. Da so notarji mojstri pravice, da raztegujejo in po svoje tolmačijo zakone, samo da je njim prav in jim prinese večji zaslužek. A trditve, da je najlepša ženska, ženska brez jezika, niti do konca predstave nisem uspel potrditi. Sicer je bila ena izmed ugotovitev tudi ta, da je divjačina pikantnejša od domačega mesa, a domače meso je vedno doma. To se seveda nanaša na ženo. Kako pa drugače. Tudi trditev trgovca Martina, da je ženskam sam peklenšček v usta jezik vstavil, še ni znanstveno dokazana. Le njegova trditev, da so besede danes povedane, jutri pozabljene, tokrat za komedijo ne veljajo, saj se je bomo še dolgo spominjali in pripovedovali o komičnih zapletih ter prijetnem večeru, ki smo ga doživeli ob njenem ogledu. Drago Plevel se je v režiserski vlogi izkazal odlično. Upamo, da se bo skupaj z igralci še kdaj vrnilo na oder v Društveni dom Krašnja z novo komedijo. No, lahko tudi z noro komedijo.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi