Zaključni koncert GŠ Domžale oddelka Brdo pri Lukovici

Vajeni smo že, da nas ob koncu leta nagradijo učenci Glasbene šole Domžale, ki svoje znanje igranja na inštrumente prejemajo v oddelku GŠ Na Brdu pri Lukovici z zaključnim koncertom. Zato smo si vzeli čas in jim v ponedeljek 3. junija 2024, v Kulturnem domu v Lukovici tudi prisluhnili.

Ela in Lili sta zbrane pozdravili v imenu, tako nastopajočih, kot tudi učiteljev in ob tem poudarili, da tokrat ne bodo nastopili le učenci, ki se učijo na oddelku Brdo ampak tudi tisti, ki so že prestopili prag osnovne šole in gostje iz Moravč. Nato se je začelo, nekaj besed in veliko igranja na različne inštrumente, vendar ne govorimo o izvedbi preprostih skladb, ampak zahtevnih del priznanih mojstrov.

Poleg igranja na inštrumente se je tokrat tudi pelo in korakalo in zato poželo velik aplavz. Led oziroma tremo so prebile Žana, Ajda, Ana in Maja in nam na flavto zaigrale Borisov blues. Če pravijo, da se bratciin sestrice radi večkrat skregajo in si skočijo v lase, to ne velja za Valentina in Julijo, saj sta skupaj zaigrala ljudsko pesem Katarina Barbara. Ona na klavir, on na klarinet.

Klara, Ana Jerca Talia, Patricija in Larisa so igrale na flavto, pele in korakale ter navdušile obiskovalce v dvorani s svojim nastopom. Izak nam je na trobento zaigral kar cel koncert, no bil je le Mini contertino št. 4. Kitara je še vedno priljubljen inštrument, saj se da z njo marsikaj zaigrati, Lucija nam je tokrat zaigrala Schindlerjev Valček.

Romanca je lahko uspešna ali neuspešna, lahko  je tudi  naslov skladbe, ki  jo je na klarinet zaigrala Julija. Tjaša in Ela sta nam ob spremljavi Tomaža Pirnata na klavir zapeli  Maiglöckchen und die Blümelein po naše Šmarnice in majhne rožice. Če je bil Jernej malo bolj glasen, saj je igral na trobento, nam je Zala zaigrala na klavir malo bolj umirjeno.

Najbolj poznan in uporaben inštrument poleg kitare, je zagotovo harmonika in nanjo nam je Jon zaigral Kriegerjev Menuett. Na odru se je najprej prikazala tuba in nato še Domen, ki nam je zaigral Contercante. Da se povezovalki spoznata na svoj posel, je bilo očitno, saj smo izvedeli, da je Domen uspešno opravil sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer bo nadaljeval svoj študij.

Mia, Ema in Ela so na flavto zaigrale Puciharjevo Nolina samba, za njimi je na klavir zaigrala Taja in to Preludij v C molu OP. 28 št 20. Karolina že sedmo leto igra violino in tokrat nam je zaigrala Andante sostenuto. Na vrsto so kot zadnji prišli najbolj glasni, najbolj številčni in na sploh najboljši Pihalni orkester GŠ Domžale oddelka Brdo ali na krajše Brdis. Slednji so nam zaigrali pod taktirko Tomaža Pirnata tri skladbe in še eno za povrh. Tomaž Pirnat je poleg spremljave na klavirju učenju klavirja in teorije glasbe pripravil tudi tokratni nastop učencev. V pomoč so mu, skozi šolsko leto, bili učitelji in učiteljice posameznih inštrumentov in petja Miran Juvan, Neža Zupan, Ana Novak, Neža Prešern, Jakob Saje, Andreja Škrlep, Urška Urbanija Žun, Daniel Savnik, Tomaž Smole In Luka Einfalt.

Glasbeno šolsko leto se je zaključilo in le še malo in se bo zaključilo tudi šolsko leto. Počitnice preživite lepo in varno, so bile še želje na koncu in ne pozabite sem ter tja vzeti v roke tudi vašega inštrumenta, da mu ne bo preveč dolgčas, tako njemu, kot vam, so bile želje ob koncu nastopa.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi