Zahvalna maša za zakonske jubilante domžalske župnije

Na zahvalno nedeljo, 6. novembra 2022, je bilo v župniji Domžale še posebej slovesno, saj se je kar šestnajst zakonskih parov skupaj zahvalilo Bogu, za do sedaj prehojeno skupno pot in prosilo blagoslova za naprej. Pred začetkom so se jubilanti zbrali pred cerkvijo, kjer so prejeli naprsne šopke, nato pa so se v sprevodu odpravili v cerkev. Ob zvokih poročne koračnice se je vsak par na svoj način spomnil tistega posebnega dne, ko si je pred Bogom obljubil, da bo vztrajal do konca. Ne glede na dolžino zakonskega staleža vsi vemo, da življenje v dvoje sestavljajo svetli in veseli trenutki, pa tudi marsikatera preizkušnja. Še dobro, da na tej poti nismo sami.

Na nedeljo po prazniku vseh svetih, smo tudi v domžalski župniji obhajali zahvalno nedeljo. Praznik zahvale je dan hvaležnosti, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero, upanje … Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala svoje darove. Z izhodom judovskega ljudstva iz egiptovske sužnosti je zahvala dobila bogoslužni in odrešenjski pomen. V znamenje zahvale so tudi letos oltar obogatili s poljskimi pridelki, dišečim kruhom in žlahtno pijačo ter ob njem izročali svoje prošnje.

Letošnja zahvalna nedelja je bila za šestnajst parov zakoncev jubilantov še posebno prežeta z zahvalo za 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 55 in več let skupnega življenja. Sam sprejem v župnišču na zahvalno nedeljo pri župniku mag. Klemenu Svetelju, ki je tudi daroval sveto mašo ob 10. uri ter organiziran prihod vseh letošnjih jubilantov v cerkev, je bil svečan in lep. Pari jubilanti so pristopili k oltarju ob zvokih poročne koračnice. Obred svete maše je bil namenjen poglobljenemu doživljanju pomena krščanskega zakona in družine. Tako kot so se pridelovalci in vsi ostali prisotni zahvaljevali za sadove zemlje in vse druge dobrine, ki jih po Božji dobroti prejemamo, so se jubilanti veselili in zahvaljevali tudi za naklonjena leta skupnega življenja. Lepe trenutke, otroke, vnuke, skupne uspehe, pa tudi žalost in preizkušnje so položili na oltar pred našega Očeta.

S petjem so sveto mašo obogatili člani Družinske kateheze s svojimi otroci. Pevci so se izjemno lepo potrudili z izvedbami pesmi, ki so bile še posebej izbrane za ta slovesni dogodek.

Ob pogledu na zakonske pare jubilante, ki so praznovali zakonski jubilej, smo dobili neko notranjo potrditev, da je danes živeti zakonsko družinsko življenje vrednota in bogastvo, ki se poplačuje z drobnimi trenutki in darovi. Ob tem zavedanju, da so tako prejeti darovi kot samo premagovanje drobnih in malih pasti vsakodnevnega življenja veliko lažje premagljivi v zakonu, še posebej če v svoj zakon in družino povabimo Boga in živimo krščanske vrednote. S tem zakonci opravljamo v prvi vrsti katehetsko poslanstvo znotraj družine in postavljamo svoj vzor za sedanje in prihodnje vrednote in usmeritve naših otrok.

Po obnovitvi poročnih zaobljub so zakonci jubilanti slavje sklenili s skupinsko fotografijo, župnik Klemen pa je vsakemu paru izročil priznanje. Kasneje je sledilo slavnostno skupno kosilo, kjer so zakonci skupaj poklepetali in si medsebojno izmenjali svoje poglede na najrazličnejša splošna ali dnevna dogajanja v družbi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi