Za Martina je res najlepša dika ženska brez jezika. Beti mutavka ga pa ima, pa še kako hitrega

Premiera komedije "Kadar se ženski jezik ne suče ali Žena je najboljša, če je tih"

Trgovec Martin verjame, da je našel popolno dekle za svojo ženo – mutasto in še verjetno dedinjo. Idealno torej – žena, ki mu ne bo ugovarjala in jezikala, za povrh pa v hišo prinesla še veliko bogastvo.  Ali lahko ima kdo sploh takšno srečo? Slišiš, zaspane, ženska, ki ne govori! E, ne, take pa nima svet. Ima jo, pa jo ima, mladenič, jaz pa sem jo našel, to redkost sveta! Zakona dnevi v tihem miru in molčanju nama bodo tekli. Vsi možje jezičnic, hudih babnic, nevoščljivo bodo rekli: najlepša dika je ženska brez jezika. Sem jo zasnubil in jo semkaj pripeljal. Čaka na vozu …

Dramska skupina Kulturnega društva Groblje, ki letos praznuje trideset letnico delovanja, je v soboto, 1. aprila 2023, v Kulturni dom Groblje izvedla premierno uprizoritev dramskega dela »Kadar se ženski jezik ne suče ali Žena je najboljša, če je tih«.

Vsebina igre govori o mutasti ženski, ki povedat ne more, razložit ne zna … Mož ima samo eno željo, da spregovori. Ko se pa to zgodi, ropota kot sto mlinov, kot regljanje poln ribnik žab … Če za trenutek utihne, bo pa kdaj drugič povedala, zato kljub gonji za njenim bogastvom, bodočemu možu ostane samo ena želja, da ne bi znorel, da mu ne bi razneslo glavo, da ne bi ponorel, da bi zopet bila mutasta. Tradicija ljudske komike je ponovno zaživela v poznem srednjem veku oziroma na začetku renesanse, ko se je človek spet začel zanimati zase. Po vzoru francoske farse iz 16. stoletja je Vojmil Rabadan zložil prikupno delo, ki so ga v igralski skupini kulturnega društva Groblje vzeli za svojega in ga začeli po predelavi Konrada Pižorna Kondija oživljati.
Pa so jo spravili pod streho – še eno premiero namreč in že čakajo na ponovitev njihove komedije “Kadar se ženski jezik ne suče”. Uspelo jim je in ne bom prav nič pretiraval, če bom rekel, odlično. Gledalci so v predstavi uživali, dvorano pa so zapuščali sproščeni in nasmejani – to pa je igralcem in režiserju Dragu Plevelu ter Konradu Pižornu Kondiju, ki je predelal komedijo, največje priznanje za ves trud in garaško delo, ki so ga s skupnimi močmi, z odrekanjem, potrpljenjem in s pravo igralsko trmo vložili v to komedijo.

Režiser Drago Plevel, je povedal, da je poskušal ustvariti ponovno nekaj takšnega, ki bo ljudi nasmejalo. Po iskanju scenarija za komedijo, je po nekaj časa dobil Konrada Pižorna Kondija, ki je prinesel spisek dramske komedije. Drago jo je malo predelal, tako da je bila ravno prava za oder grobeljskega kulturnega doma in igralce dramske skupine. Seveda je Konrad Pižorn Kondi s prinesenim scenarijem dobil tudi glavno vlogo trgovca Martina. Naredili so spisek, kaj vse potrebujejo za igro, od rekvizitov in oblačil, igralci pa so veselo hodili na vaje,. Pomoč na vajah jim je prišla prav od Marije Blatnik – njihove šepetalke, ki je hitro zašepetala pravo besedo, da so vaje tekle naprej. Res, bili so prave trme. Bodrili so drug drugega, pri tem jim je največkrat pomagal smeh. Ko pa so se seznanili še z njihovo Evlalijo, »svetnico za vračanje govora« je bilo pripomb in smeha zvrhano mero. Svoje so na premieri prispevala tudi oblačila. Imajo čudovite kostume, ki jih je sešila Marjeta Plevel, ki je poskrbela tudi za masko in frizuro.

Kaj vse se jim je zgodilo, ko so vadili posamezne prizore. Že besedilo samo jih je spravljalo v smeh, pa se je bilo treba še pravilno gibati po odru. Zato je za sceno poskrbel Drago Plevel, svoje pa je z svetlobnimi in zvočnimi efekti pridodal še Vilijem Kaker. Organizacijo pa je prevzel predsednik Kulturnega društva Groblje Tone Košenina. V komediji so zaigrali članice in člani Dramske skupine Kulturnega društva Groblje: Nadja Svetlin Kastelic (Beti, mutavka), Magda Pavli (Mara, gospodinja), Franci Kovač (Žan, pomočnik), Silva Demšar (notarka). Glavna vloga trgovca Martina pa je pripadla Konradu Pižornu Kondiju. Pri realizaciji igre so pomagali še Občina Domžale in Krajevna skupnost Jarše-Rodica. Vsem igralcem in »delavcem« iz ozadja se je ob koncu s šopki za odlično izvedbo igre zahvalila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale.

Za Martina je res najlepša dika ženska brez jezika. Beti mutavka ga pa ima, pa še kako hitrega, vendar pa se Žan ne boji klepetavih žensk, ker pozna način, da ji zapre usta, kadar je treba. Prišepnem moškim: večkrat uporabite ta način, pa bo mir v hiši.

Ponovitev igre bo v nedeljo, 2. aprila 2023, prav tako ob 19. uri. Vabljeni v Kulturnem domu Groblje na ogled njihove predstave, ki vas bo nasmejala. In koga ne zanima, kje se dobi mutasta ženska, kako se shaja z njo, ali je možno, da naenkrat spregovori. Predvsem pa, kako se ji v zadovoljstvo obeh vpletenih zaveže jezik. Treba je imeti ideje, ki jih boste videli na odrskih deskah Kulturnega doma Groblje. Doza smeha za nov delovni teden zagotovljena!

Vstopnice so na voljo na telefonski številki: 040 704 497 ali uro pred predstavo v Kulturnem domu Groblje.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi