Vstani in sveti! V Domžalah sprejeli Luč miru iz Betlehema

Letos, ko nam vsem zelo primanjkuje miru, so se domžalski skavti in taborniki Rodu skalnih taborov odločili, da skupaj pripravijo kratek dogodek in program ob sprejemu Luči miru iz Betlehema. Lučka nam kot simbol že več let pomaga, da v teh prazničnih časih ne pozabimo na naše bližnje, prijatelje, osamljene in ogrožene od vojne. Da se jih spomnimo in z njimi preživimo več časa ter jim namenimo več pozornosti. Že 32 let skavti v Slovenijo prinašajo luč miru. Letošnje geslo in poslanica nas nagovarjata naj vstanemo in svetimo skozi advent in božične praznike, kakor tudi skozi vse leto, tako kot plamen delimo z drugimi – našimi najbližjimi, predvsem pa z vsemi tistimi, ki so morda za praznike osamljeni in nesrečni.

Luč miru iz Betlehema so v Domžalah sprejeli v soboto, 17. decembra 2022. Pri večerni sveti maši v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah je prihod Luči miru iz Betlehema pričakala polna cerkev skavtov, tabornikov in ostalih faranov. Sveto mašo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, za prepevanje pa so poskrbeli skavti. Plamen Luči miru iz Betlehema je ob pesmi v cerkev prinesel Jon Podjavoršek ter z njo prižgal že pripravljeno svečo pred oltarjem, ki bo gorela še ves božični čas, da si bodo lahko plamen miru prižgali tudi ostali farani, ki se niso mogli udeležiti sprejema. Zatem pa so prebrali poslanico, ki se letos glasi:

»Vstani in sveti!«

»Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost … Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.«

 

Po sveti maši so se vsi skupaj odpravili do paviljona v Slamnikarskem parku, kjer je sledilo deljenje Luči miru in druženje ob čaju in pecivu.

Začetek projekta “Luč miru iz Betlehema” sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso mislili, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope. Luč miru iz Betlehema zdaj v Slovenijo prinašajo že 32 let. Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom “Mir je čas brez vojne”. Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker naša dejanja vodi ljubezen.

Stopimo skupaj in ponesimo plamen vsem ljudem! Da bo Luč miru iz Betlehema lahko zasijala v naših srcih in pregnala temo stisk, ki nas hromijo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi