Vseslovensko petje s srci odmevalo v MGC Bistrica Domžale

Dogodek »Vseslovensko petje s srci« poteka na dan Zelenega Jurija, ko po tradiciji zavetnik Zeleni Jurij prinaša v naše domove zeleno vejico za dobro letino. S petjem prikličemo zdravje in obilje v naše domove. Vseslovensko petje s srci je neformalen praznik, ki vsako leto na dan Zelenega Jurija poveže vse generacije, vse družbene sloje, neguje slovensko kulturo in jezik, krepi narodno pripadnost ter ustvarja boljše vzdušje v družbi. Povezuje Slovence in Slovenke v domovini ter tiste, ki živijo izven naših meja. Skupno prepevanje prispeva k povečanju energije in nas poveže v enotno zvočno celoto. To so vedeli že naši predniki, ki so ob delu vsakodnevno prepevali. Sodobni svet nas je od te prvobitnosti odtujil in osamil. Moč naroda je zato v njegovem izročilu. V naših ljudskih pesmih najdemo vero, upanje, nauke in svarila, sporočila iz davnine. Pesem je izročilo spomina, stik z dušo naroda.

V torek, 23. aprila 2024, na dan Zelenega Jurija, je po Sloveniji potekalo Vseslovensko petje s srci – dogodek, ki je letos potekal že sedmič po vsej državi in na katerem so lahko sodelovali vsi, ki radi pojejo. Namen dogodka je združiti ljudi v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon slovenskemu jeziku, kulturi, tradiciji in našim prednikom. Projekt je prvič potekal 4. junija 2018, vsa naslednja leta pa 23. aprila. Na ta dan po naši tradiciji obeležujemo tudi dan Zelenega Jurija, ki prinaša zdravje in obilje v hišo. Projekt ima noto povezovanja, krepitve, sodelovanja, ohranjanja in prenašanja kulturne dediščine iz roda v rod. In na dan Zelenega Jurija so se v MGC Bistrica Domžale zbrali pevke in pevci vseh generacij.

Najprej so se predstavili otroci in vzgojiteljice iz Vrtca Dominik Savio Domžale, ki so nam ob spremljavi harmonike, ki jo je veselo raztegnila njihova vzgojiteljica, zapeli venček ljudskih pesmi. Po najmlajših so na vrsto prišli najstarejši. To so pevke in pevci stanovalci MGC Bistrica, ki vsak teden pridno vadijo s zborovodkinjo Mariko Haler. Za najstarejšimi pevkami in pevci so prišli na vrsto malo mlajša dekleta, Ženski pevski zbor Šole Zdravja Domžale, ki jih tudi vodi zborovodkinja Marika Haler. Za njimi pa so svoj pevski talent pokazali fantje, ki prepevajo v Moškem pevskem zboru Janez Cerar Domžale, ki ga prav tako vodi zborovodkinja Marika Haler.

Vsak je zapel po tri pesmi, sledila pa je skupna pesem treh zborov, brez otroškega zbora, zapeli pa so skupno pesem »Lipa zelenela je«, ki je bila s strani organizatorja projekta »Vseslovensko petje s srci« določena kot skupna vseslovenska pesem. Ob koncu se je povezovalec celotnega programa, Vid Žargaj, delovni terapevt v MGC Bistrica, zahvalil vsem nastopajočim, kot tudi gledalcem, ki so si prišli ogledati projekt Vseljudskega petja s srcem.

Avtor Miro Pivar; Foto in Video: Miro Pivar

Tagi