Vse njegove muze

Turistično društvo Dobeno in Občina Mengeš vam ponovno predstavljata čudovito prireditev na sam kulturni praznik dr. Franceta Prešerna. Tokrat vam na svojevrsten način predstavijo poezijo. V glasbi jo predstavita Irena Vidic in Miha Renčelj. 

Irena Vidic je svojo glasbeno pot začela v svojih rosnih letih. Igrala v Godbi Kamnik na prečno flavto, nato pričela s prepevanjem v ansamblih, sodelovala kot back vokalistka pri veliko studijskih projektih in seveda na koncu tudi z odliko opravila magisterij Jazz petja na  Universität für Musik und darstellende Kunst Graz. Sedaj pa poučuje solo petje na glasbeni šoli v Grosupljem. Ustanovila je zbor ArtVoicess ki deluje od leta 2003 in se je na začetku udeleževal nastopov predvsem projektno, kasneje redno. S klasičnim, ljudskim, jazz, pop, sakralnim, in gospel repertoarjem nastopa na pomembnejših šolskih prireditvah in tudi na koncertih po Sloveniji (Grosuplje, Ljubljana (hotel Slon, cerkev sv. Petra, cerkev sv. Jakoba, cerkev Marije Pomočnice Rakovnik, Atrij ZRC SAZU, cerkev Vseh svetih Žale), Piran, Novo mesto, Ptuj, Kamnik, Radovljica, Bled, Postojna, Arboretum Volčji Potok, Škofljica, Videm – Dobrepolje, Stična, Andraž nad Polzelo, Želimlje, Žalna, Turnišče …).

Leta 2011 je zbor v čast 20. obletnici samostojnosti Slovenije ob spremljavi Big banda Grosuplje nastopila na dobrodelnem koncertu Zveze prijateljev mladine v Arboretumu Volčji Potok, v sodelovanju z nekaterimi že uveljavljenimi glasbeniki, ki soustvarjajo podobo kulture ter pop kulture na slovenskem (Jadranka Juras, Eva Černe, Neža Drobnič, Katja Šulc, Tjaša Fabjančič ter drugi), pod pokroviteljstvom Arboretuma Volčji Potok, Glasbene šole Grosuplje ter Društvom Prijateljev mladine Ljubljana.

24. 05. 2013 je zbor ArtVoicess v avli OŠ Louis Adamiča praznoval 10. obletnico delovanja z gosti (razširjeni Godalni orkester KD Stična ter nekateri priznani jazz glasbeniki).

Zbor je ob koncu leta 2015 sodeloval tudi pri Božični zgodbi v ZOO Ljubljana skupaj s priznanim tenoristom in opernim pevcem Janezom Lotričem.

Leta 2016 so prvič gostovali tudi izven meja naše države, in sicer je zbor ob koncu aprila in začetku maja izvedel dva koncerta (Vatikan in Slovenik v Rimu) ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije.

Med stalnimi spremljevalci koncertov velja omeniti Blaža Jurjevčiča, vrhunskega pianista Big Banda RTV Slovenija, Gregorja Ftičarja, jazz pianista in Evo Sotelšek, profesorico klavirja na GŠ Grosuplje. Sodelujejo tudi z beatboxerjema Tadejem Pasarjem in Žigo Rojcem ter različnimi komornimi zasedbami in orkestri Glasbene šole Grosuplje.

Nato pa je tu še Miha Renčelj, ki jena svojo glasbeno pot stopil pri sedmih letih, ko sta s sestro od babice dobila prvi klavir. Sledil je vpis v glasbeno šolo, kjer je redno nastopal na šolskih nastopih, udeležil pa se je tudi 21. Slovenskega tekmovanja mladih glasbenikov v Celju leta 1992.

V času obiskovanja OŠ Hinka Smrekarja v Šiški je pogosto spremljal šolski pevski zbor, s katerim je nastopil tudi v Slovenski filharmoniji.

V času obiskovanja Gimnazije Poljane je redno nastopal na šolskih kulturnih prireditvah, na klavirju pa je z nekaj avtorskimi skladbami nastopil tudi na stoti obletnici gimnazije, ki jo je iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma prenašala tudi takratna TV Pika. Ob številnih najstniških ljubeznih in težavah v šoli je Miha kot protiutež klasični glasbi začutil potrebo po raziskovanju Rock glasbe in svojega drugega instrumenta – kitare. Na Poljanski Gimnaziji je med šolskimi odmori pogosto igral kitaro in prepeval skladbe skupin Led Zeppelin, The Doors in Guns n’ Roses, formirali pa so se tudi prvi srednješolski bendi.

V pozni adolescenci je sodeloval v različnih bendih, med drugim v skupini Anavrin in malo kasneje v skupini Dayout, v katerih si je nabiral številne izkušnje na številnih slovenskih odrih in festivalih, posneli pa so tudi nekaj videospotov.

Miha je zaključil 9 razredov klavirja na GŠ Franca Šturma pri prof. Kazimiri Gale, po končani maturi pa se je vpisal na študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Več o njem si lahko preberete na spletni strani miharencelj.com. Miha je prvič začel poučevati klavir na glasbeni šoli NEOMUZIK, kamor ga leta 2012 povabil glasbeni kolega Pero Micić. Nadaljeval je z zasebno glasbeno šolo, kjer poučuje še danes. Med tem je poučeval tudi na britanski mednarodni šoli BIMS.

V zadnjem času se je posvetil predvsem raziskovanju in izpopolnjevanju poučevanju klavirja na daljavo.

Seveda pa so tu ponovno otroci, ki so brali poezijo in ponovno je za vas skupaj lepo zapakirala in zrežirala gospa Meta Selan, ki je skupaj z Jankom Hribarjem posnela določene kadre in jih zmontirala v lično predstavo. Želimo vam prijetno poslušanje in ogled. Video si lahko ogledate zgoraj.

Avtor: Janko Hribar; Foto, video: Janko Hribar/HDV Studio

 

Tagi