Virtualna proslava Društva Lipa Domžale: “Kultura nas povezuje”

Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje je pripravila virtualno proslavo, na kateri nastopajo citrarke pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, literarna skupina društva Lipa Domžale ter ljudski godci.

»Sim dolgo upal in se bal
Slovo sim upu, strahu dal;
Serce je prazno, srečno ni,
Nazaj si up in strah želi.«

»Tudi študentke in študenti Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje si želijo, da bi bilo tako kot prej, a veseli so, da se  bodo vsaj z virtualno proslavo lahko poklonili našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu. V kulturnem programu bodo preko besed, z glasbo in s petjem počastili njegov spomin in dan kulture, ki je tako pomembna za naša življenja,« je dejal Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

V kulturnem programu so preko besed in z glasbo počastili spomin na dr. Franceta Prešerna in dan kulture, ki je tako pomembna za naše življenje.  V uvodu so zaigrale citrarke citrarske skupine, ki so si nadele ime Zlati zven; citrarka mentorica prof. Damjana Praprotnik, Anica Justinek in Jožica Ravnikar. Literarna skupina  je izvedla branje pesmi in proze. Nastopile so Janka Jerman, Lili Mecilošek Jaševec, Alenka Mihorič, Mija Stupica, Marija Dodič, Mira Smrkolj, ki je Prešernovo pesem KAM povedala v slovenskem jeziku ter študentka študijskega krožka nemščine Nuška Huth, ki je Prešernovo pesem Wohin! (KAM) povedala v nemškem jeziku. Iz skupine Ljudski godci pa sta nastopila citrar in mentor skupine prof. Peter Napret ter orgličar Silvo Girendon. Ob tej priložnosti so pripravili tudi razstavo izdelkov, ki so jih izdelale pridne roke klekljaric, keramičarjev, izdelovalcev mozaikov, likovnic in izdelovalk punčk iz cunj UNICEF-a.

Na kaj pomislimo ob besedi kultura? Verjetno najprej na vse vrste umetniških stvaritev: knjigo, film, gledališko predstavo, kipe, slike, razstave, koncerte, glasbo … Če smo čisto odkriti, za te stvari velikokrat ne najdemo časa. Pravzaprav današnjih oblik umetnosti mnogi tudi ne razumemo preveč, ne govorijo vedno z besedami, ki bi nas dosegle. Sam sem žal že toliko star, da zadnje drži tudi zame, zato ne želim govoriti o današnji umetnosti, ker bi lahko komu naredil krivico. Še vedno pa je vredno govoriti o tisti kulturi, ki jo razumemo, ki nas bogati: o dobri knjigi, filmu, gledališki predstavi, razstavah kipov in likovnih del … Vsemu omenjenemu in še mnogim drugim stvarem, ki zadevajo odnose med ljudmi, se tudi reče kultura – Srčna kultura. Prav je, da nikoli ne pozabimo nanjo.

Vabljeni k ogledu koncerta (video zgoraj) vse do 8. februarja 2021.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi