Valeta: In zadnja nagrada gre…

V našem življenju je nešteto prelomnic, ki so zelo pomembne za nadaljnji razvoj osebnosti. Med prve prelomnice zagotovo sodi vstop v osnovno šolo, in če je to prva, je potem druga končanje le-te. Ko zaključiš šolanje na osnovni šoli, se podajaš v nov svet odraslosti, svet, ki ti spremeni navade. Ta svet je vsaj prve mesece drugačen in tuj, brez sošolcev in sošolk iz osnovne šole. Vsak zaključek je težak, še posebej, ko se boriš za točke in priporočila, da lahko nadaljuješ šolanje tam, kjer si si želel in kjer so tvoji cilji. A preden se podaš na to pot, pride nekaj sladkega, in to ni torta niti sladoled, temveč valeta. Dan, ko “devetarčki” zasijejo v čisto drugačni luči, dan, ko spoznamo njihove majhne, a prikupne skrivnosti, dan, ki je samo njihov in jim ostane v spominu še mnoga leta, ko so že odrasli in mnogi že žene in možje.

V sredo, 12. junija, je v Sončni dvorani na Brdu potekala valeta z naslovom “In zadnja nagrada gre…,” kjer so se predstavili učenci 9.a, 9.b in 9.c razreda skupaj z razredniki. Seveda razredniki niso prišli na vrsto takoj, saj so tokrat imeli glavno besedo učenci in učenke, ki so jih povabili na oder šele, ko so bili poklicani. Da ne bi kdo slučajno mislil, da so jih vprašali, so jim tokrat učenci in učenke prizanesli.

Na začetku so devetošolci in devetošolke ob igranju koračnice prišli v Sončno dvorano, nato sta na violino zaigrali slovensko himno Ajda in Karolina. Na oder so najprej povabili ravnateljico dr. Anjo Podlesnik Fetih, za katero so dejali, da je bila njihov vodja in navdih, saj je s strokovnostjo pomembno prispevala k njihovemu razvoju. Dejala je, da je prišel čas slovesa, a da jih je osnovna šola oblikovala v osebe, kakršne so danes, in da bodo v življenju znali gledati kot v filmu. Poudarila je, da bodo kljub odhodu iz osnovne šole ohranjali prijateljske vezi. Skupaj z učitelji so leteli kot nerazdružljiva jata, ko pa so spoznali, da zapuščajo jato, so jih razredniki usmerili nazaj. Zato moramo biti hvaležni razrednikom.

Seveda so bili deležni zahvale tudi starši, ki se morajo zavedati, da bodo kmalu odleteli tudi iz varnega zavetja doma, tako kot danes zapuščajo jato na Brdu. Danes je prelomnica in ponosna sem na vas, saj ste nadpovprečna, najbolj prizadevna in najbolj samoiniciativna generacija 2015-2024. Dosegli ste 100% učni uspeh, kar 14 vas je doseglo nadpovprečni učni uspeh, in kar 18 vas je bilo vseh 9 let nadpovprečno uspešnih. 32 vas je doseglo priznanje za zvestobo in osvojeno bralno značko vseh devet let. Osvojili ste 42 bronastih, 2 srebrni, 2 zlati, 3 biserna in 2 diamantna priznanja, ter ste odlični pevci, instrumentalisti in športniki. Le malo je manjkalo, da bi letos zmagali v tradicionalni tekmi v odbojki proti učiteljem, in to nalogo zdaj prepuščate generaciji za vami. Zaželela jim je srečo, kamorkoli jih bo nesel veter.

Za ravnateljico je besedo prevzela županja mag. Olga Vrankar, ki je dejala, da so prišli do mejnika, saj se končuje obdobje osnovnošolskih klopi. Končuje se obdobje nepozabnih trenutkov, neverjetnih doživetij, iskrenih prijateljstev in dragocenih spominov, ki bodo čudovita popotnica za nova poglavja v njihovem življenju. Ostanite trdni in vztrajni tudi v srednji šoli, saj je najpomembneje, da sledite svojim ciljem in željam. Želim si, da razmišljate še naprej o miru, prijateljstvu, strpnosti in ljubezni, da na srednješolski poti odkrijete svojo genialnost in na široko odprete svoja srca. Dragi mladi slavljenci, ob tem vašem mejniku vam iskreno čestitam za vse pridobljeno znanje in uspehe. Posebno priznanje izrekam vsem 14 učencem in učenkam, ki so bili vseh devet let odlični. Ti izjemni dosežki bodo danes zapisani v zlati občinski knjigi. Zahvalila se je tudi učiteljem in šolskim pedagogom za trud in prenašanje znanja ter vrednot, ki so oblikovali te mlade, ki danes zapuščajo osnovno šolo. Želela jim je prijetne, sproščene in mirne počitnice, da bodo polni energije jeseni stopili na novo pot.

Kot zadnji je spregovoril podpredsednik sveta staršev Miha Cerar, ki je izrazil veselje, da lahko v imenu sveta staršev nagovori zbrane. Svoje misli je strnil v naslednje besede: “Dragi mladi prijatelji, pred vami je mnogo poti, a izberite tisto, ki vas vodi k uspehu. Toda uspeh ni le v materialnih stvareh, kot so luksuzni avtomobili ali potovanja po svetu. Uspeh najdete, ko odkrijete, kaj vas resnično navdihuje in kaj daje vašemu življenju pravi smisel. Ko vam bodo ljudje rekli, da se nekaj ne da, vztrajajte, nikoli ne obupajte in nikoli ne izgubite upanja. Učite se iz svojih napak in nadaljujte. Dajte si čas, spoznajte samega sebe. Bodite prijazni do sebe in ko je težko, je to le priložnost za osebno rast in pomoč drugim. Bodite srčni in vztrajni v trudu za dobro, kajti v tem se skriva prava vrednost življenja.

Spoštovani učitelji, osebno in v imenu staršev bi se vam rad zahvalil za vaše predano delo in proaktivno sodelovanje. Pogosto vsi komentiramo le težave, danes pa je priložnost, da priznamo in cenimo vse, kar počnete iz skrbi in predanosti, in kar ostane neopaženo in samoumevno. Vaš trud ni samoumeven, in iskreno se vam zahvaljujemo za vse, kar storite, ne le za posredovanje znanja, temveč tudi za osebni zgled in neizmerno zavzetost, ki jo vlagate v svoj družbeno odgovoren in zahteven poklic. Dragi starši, velike čestitke gredo tudi vam, za vaš trud, potrpežljivost in ljubezen, ki ste jo vložili v vzgojo vaših devetošolcev. Koliko skrbi, prevozov, usklajevanja urnikov, razumevanja predmetov, poslušanja njihovih izzivov in naprej. Še naprej bodite vzor svojim otrokom, predvsem v obdobju, v katerem so zdaj, saj vas še vedno zelo potrebujejo. Osebno vem, da je biti starš eden najbolj zahtevnih, a hkrati najbolj nagrajujočih izzivov v življenju. Zato si danes vzemite trenutek zase in si dovolite biti ponosni tudi nase.” Zaključil je s čestitkami in željami za lepo praznovanje.

Po plesih, ki so zasluga plesne šole Miki, je sledila še predstavitev posameznih razredov in njihovih razrednikov, Nataše Berk, Jaka Rogla in Jadranke Hajdinjak. Prav zanimive predstavitve so tokrat ustvarili devetošolci in devetošolke. Iz njih smo spoznali, kako radi so hodili v šolo, kako so se v njej imeli in tudi kaj, česar med letom doma niso povedali. Da so res dobra ekipa, dokazuje tudi ansambel, ki so ga sestavili ob tej priložnosti in je igral tako med prireditvijo kot tudi na koncu pesem “Po svoji poti grem”, da so se starši lahko zavrteli s svojimi slavljenci. Še prej je sledila podelitev priznanj in pokalov za najuspešnejše, in teh ni bilo malo. Da so res generacija nadpovprečnih so dokazali tudi s tem, da so se z rožico spomnili vseh učiteljev na šoli, a ne le na matični tudi podružničnima, ter tajnice Danice Avbelj, ki jim je bila vedno pripravljena kaj kopirati, kam poklicati ali telefonirat, knjižničarke Danice Dolar, ki jih je tudi sedaj pocukala za rokav in jim rekla, naj ne pozabijo prinesti nazaj knjig, ki so si jih izposodili na začetku šolskega leta, hišnika, ki vedno popravi kar se uniči, snažilk ali bolje rečeno negovalk prostorov, ki so skrbele, da je vse snažno ter kuharic, ki so skrbele, da so bili njihovi želodčki vedno polni, saj so vedele, kako je treba streči otrokom, ki rastejo.

In za konec še besede ravnateljice v spodbudo: “Ko pridejo izzivi, se ne ustrašite, le srečno naprej.” Verjetno vas zanima, kam je šla zadnja nagrada? Zadnja nagrada je zaključek šolanja, in prejeli so jo vsi devetošolci in devetošolke.

Avtor in foto: DJD

Tagi