V župniji Vir s kulturnim večerom počastili Prešernov dan

Kultura niso samo razstave, predstave in koncerti. Kultura je tudi zapuščina, ki so nam jo kot ljudsko in narodno posredovali naši predniki. Prepevanje ljudskih pesmi in recitalov, ki jih skupina župljanov župnije Vir pri Domžalah prepeva vsak ponedeljek na pevskih večerih, je bilo deležno tudi širše občestvo, ki je prisostvovalo na kulturnemu večeru ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku.

V četrtek, 7. februarja 2019, je v dvorani pod cerkvijo sv. Jožefa na Viru potekal kulturni večer ob slovenski besedi, glasbi, pesmi, arhitekturi, slikarstvu in pripovedkah, ki ga je pripravila skupina župljanov iz Vira, ki se vsak ponedeljek sreča v župnišču na Viru, kjer prepevajo, deklamirajo in tudi marsikatero zaigrajo, saj imajo v svojih vrstah kar nekaj mladih nadebudnih glasbenikov, recitatorjev in pevcev. V goste so povabili Milo Živulović, ki je s svojim strokovnim delom in delovanjem na različnih ljubiteljskih področjih obogatila glasbeno življenje v Domžalah. Na kulturnem večeru se je pridružila pevkam in pevcem ter jih spremljala na harmoniki.

Na kulturnem večeru smo lahko slišali kar nekaj ljudskih pesmi, recitalov, pregovorov, povesti … Mladi glasbeniki in glasbenice so na svoje instrumente igrali ljudske pesmi, na projekcijskem platnu pa so se vrtela slikarska dela priznanih slovenskih slikarjev in tudi spomeniško zaščitenih zgradb. Ker so besedila ljudskih pesmi predstavili tudi na platnu, so s pevkami lahko prepevali tudi obiskovalci prireditve. Kaj je lepšega, kot to, da tudi obiskovalci zapojejo s pevci, se združijo v eno ter podoživijo svoje mladostne dni, ko so skupaj s starši ob večerih zapeli marsikatero ljudsko pesem.

Ob koncu prireditve se je Aleksander Urek, župnik v cerkvi sv. Jožefa na Viru, vsem zahvalil za čudovit kulturni večer.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi