Sprejem novomašnika Boštjana Dolinška v župnijski cerkvi sv. Benedikta v Stranjah

Zakrament mašniškega posvečenja je letos v Cerkvi na Slovenskem prejelo sedem novomašnikov. Med letošnjimi novomašniki je tudi 25-letni Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje, ki bo novo mašo v cerkvi sv. Benedikta v Stranjah obhajal v nedeljo, 4. julija 2021, ob 10. uri. Na večer pred novo mašo bo potekala tradicionalna ceremonija in sicer najprej ob 17. uri slovo od doma, ob 19. uri pa sprejem novomašnika v župnijski cerkvi. Sledila bo slovesna sv. maša s predajo novomašnega križa, po njej pa predaja daril novomašniku.

Sobotni sprejem novomašnika s slovesno sv. mašo, ki se bo pričel ob 19. uri in nedeljsko novo mašo, s pričetkom ob 10. uri, boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na našem portalu v videu zgoraj.

Boštjan Dolinšek prihaja iz župnije Stranje, zadnja tri leta pa je študiral teologijo na Germaniku v Rimu in po posvečenju se bo vrnil v večno mesto na študij pastoralne teologije. Željo po duhovništvu goji od otroških let. Je najmlajši od treh otrok, poseben zgled mu je predstavljala stara mama, s katero so živeli. Odraščal je ob njenih besedah in zgledih. Njegova velika strast je petje, v domači župniji je delal tudi z mladimi pri mladinskih skupinah in pri oratoriju. To je bilo že v času, ko je obiskoval srednjo šolo v Vipavi. Velika prelomnica v njegovem življenju je bil pot v Rim in spoznal: če Gospod nekoga pokliče, mu bo tudi dal, kar rabi. Študij v tujini mu je dal tudi doživeti Cerkev v širšem smislu.

Zunanja priprava na novo mašo

Nova maša je bila vedno velik in slovesen praznik za župnijo in za kraj. Veliki dan – slovesnost nove maše letos prihaja tudi v župnijo Stranje. Da bo dogodek lep in nepozaben in da bo sama slovesnost nove maše kar najlepše potekala, so farani iz župnije Stranje že pred dnevi pričeli s pripravami na to slovesnost. V tednu pred novo mašo je potekalo pletenje vencev za okrasitev mlajev in cerkve, pred cerkvijo v Stranjah, domačo hišo novomašnika in župniščem so postavili velike mlaje, pri Osnovni šoli Stranje pa so postavil še šotor in pripravil prostor s postavitvijo miz, kjer bo na dan nove maše potekala pogostitev za vse navzoče. Za to priložnost bodo gospodinje spekle domač kruh in pecivo.

V nadaljevanju si lahko preberete Boštjanovo predstavitev in misli ob njegovem mašniškem posvečenju ter novi maši.

Še danes imam živo v spominu besede g. župnika ob pogrebu stare mame, ki je dejal, da bo sedaj pri Bogu še lažje prosila za tisto, za kar je zadnja leta življenja stalno molila. Svoj poklic vidim predvsem kot sad molitve: najprej starih staršev, katerih živo podporo čutim še danes, zatem moje družine in končno celotne župnije, ki iz tedna v teden daruje svete maše za nove duhovne poklice.

Resnično lahko rečem, da pri tem svojem poklicu nimam nobenih zaslug. Bog ga je položil v moje življenje in me spremlja od najzgodnejših let otroštva. Že od prvih razredov osnovne šole mi je bilo jasno, da želim biti duhovnik, brez da bi o tem kadarkoli kaj slišal ali razmišljal. Edini razlog, ki ga sam vidim, je Bog in seveda nešteto žrtev ter molitev mojih prednikov. Tudi leta, ki sem jih preživel na Škofijski gimnaziji v Vipavi, so bila pomemben del v oblikovanju mojega poklica. Naučil sem se, kako pomembno je prepoznavati Božjo voljo preko ljudi, ki te obdajajo. V tistih letih me je Bog oblikoval preko prijateljstev. Kaj konkretno pomeni slediti Bogu in pustiti lastne načrte, pa sem najlepše spoznal, ko sem bil po dveh letih študija v Ljubljani poslan v večno mesto Rim. V prvih mesecih tujine sem zares spoznal, da je samo Bog tisti, ki ostaja isti, ne glede na to, kje sem in kaj počnem. Tam se je tudi rodila moja ljubezen do molitve pred Najsvetejšim v tabernaklju. Ob tem sem se čutil povezanega z domačo cerkvijo, pokojnimi, domovino in vsemi bližnjimi/dragimi, saj je Jezus isti pri njih in pri meni.

Vse dobro, Boštjan Dolinšek, novomašnik

************************************************************************

Nekaj foto utrinkov s sobotnega sprejema novomašnika Boštjana Dolinška v cerkvi svetega Benedikta v Stranjah.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj foto utrinkov z mašniškega posvečenja, ki je potekalo 29. junija 2021, v ljubljanski stolnici (Foto: Vatican News).

Miha Ulčar; Foto: arhiv Boštjana Dolinška, FB Vatican News, Janko Hribar; Video: Mavrica Radomlje, VS Mengeš

 

Komentarji uporabnikov
Tagi