Nova maša Janeza Pavla Šuštarja

Nedelja, 10. julij je za župnijo Homec še posebej slovesen dan, saj bo ob 10. uri v župnijski cerkvi Marijinega rojstva na Homcu svojo novo mašo obhajal novomašnik Janez Pavel Šuštar. Novo mašo lahko v neposrednem prenosu s pričetkom ob 9.55 uri spremljate na našem portalu v videu zgoraj.

Zakrament mašniškega posvečenja so letos v Cerkvi na Slovenskem prejeli štirje novomašniki. Med letošnjimi novomašniki je tudi 24-letni Janez Pavel Šuštar iz Preserij pri Radomljah. Slovesno praznovanje nove maše so v župniji Homec začeli v soboto, 9. julija 2022,  ko je ob 19. uri v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekal sprejem novomašnika. Sledila je slovesna sv. maša s predajo novomašnega križa, po njej pa predaja daril novomašniku. Po sv. maši je sledilo druženje ob pecivu in pijači ter podoknica novomašniku.

Na novi maši so prepevali člani Komornega zbora Limbar iz Moravč, igrala je komorna zasedba Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Za glasbeno vodstvo oziroma dirigiranje je poskrbel Tomaž Pirnat, na orglah pa jih je spremljal Uroš Pele. 

Novomašnik Janez Pavel Šuštar bo novo mašo daroval v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu. (Foto: osebni arhiv Janeza Pavla Šuštarja)

Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, v Preserjah pri Radomljah, obenem pa tudi glasbeno šolo, kjer je igral violončelo. Maturiral je na Gimnaziji Domžale, kjer je stkal lepe odnose s profesorji in sošolci. Po maturi se je vpisal na Teološko fakulteto in v Bogoslovno semenišče v Ljubljani: “Sam lahko rečem, da sem eden od tistih, ki smo že od malih nog vedeli, da bom duhovnik. V drugem razredu smo morali narisati, kaj bomo po poklicu in sem narisal duhovnika. Vse to je v meni počasi raslo. Kot osebno pripravo na birmo sem se odločil, da bom vsak dan obiskoval sveto mašo in to počnem redno od takrat naprej. Takrat sem pri sveti maši najbolj začutil, da me Jezus kliče k hoji za njim. Ob tem pa ne morem mimo zgleda duhovnikov: g. Tone Dobrovoljc, pokojni župnik Lojze Hostnik, ki me je najbolj zaznamoval s svojim odnosom do vernikov in vseh ter trenutni župnik Gašper Mauko. Prav tako stric, škof Franc Šuštar, ki sem ga zadnjih šest let spremljal na slovesnosti in je bilo veliko pogovorov o moji odločitvi, zakaj, kako naprej, itd. Po drugi strani pa sem tudi spoznal zelo različne situacije na župnijah. Sam rad rečem, da je to bila najboljša pastoralna praksa, ki sem jo lahko imel, saj tako res iz prve roke doživiš življenje na župniji. Dokončno sem se za vstop v semenišče odločil na duhovnih vajah v Assisiju z brati kapucini. Tam je imel nagovor o poklicanosti br. Jakob Kunšič, ki me je tako nagovoril, da sem o tem premišljeval ves dan in še naslednji dan. Takrat je padla dokončna odločitev. Ko sem odgovoril, da grem za Gospodom, potem noben korak naprej ni bil več težak.”

(Foto: posnetek zaslona)

Dar duhovništva ni samo meni namenjena milost, ampak je dar za celotno župnijo, za ves kraj, za naš narod in vso Cerkev, zato je prav, da se ga veselimo skupaj.

Za novomašno geslo si je izbral Jezusove besede: »Ne boj se, samo veruj!« (Mr 5,36), ki jih izreče Jairu, ko mu sporočijo, da je umrla njegova hči. Je spodbuda, naj veruje, da lahko Jezus obudi od mrtvih tudi njegovo hči.

“Ta stavek me je posebej nagovoril na zadnjih duhovnih vajah v petem letniku, ko sem prebiral ta odlomek in me je nato ves čas spremljal in mi je bila spodbuda, da v vsaki situaciji, kjer se bom znašel ni potrebno najprej pomisliti na strah. Strah je avtomatska reakcija, da se prestrašimo, pomisliš kako bom to naredil, kaj vse me čaka. Tukaj pa je potrebna le vera, da je z nami Gospod, ki nas bo vodil skozi vse preizkušnje, nam bo dal navdih Duha, ki nam bo dal govoriti. Sam ne vidim drugega ”izhoda” kot to, da verujemo, da je Jezus z nami, da nam pomaga in če on želi, da se karkoli že pelje naprej bo obstalo, sicer pa bo propadlo. To je zame močna spodbuda za življenje in tudi tolažba za nadaljnjo pot v duhovništvu,” je pojasnil novomašnik Janez.

Razlaga novomašnega simbola

Venec vrtnic simbolizira večno življenje, ki ga bomo deležni po trpljenju sedanjega časa. Skozi preizkušnje življenja (razburkano morje) gremo v zaupanju v Jezusove besede, da bo z nami vse dni do konca sveta. On je vedno z nami na nevsiljiv in neviden način po sveti evharistiji, iz katere živi vsa Cerkev (čoln). Po njej nas vodi (jadro) in hrani s svojo navzočnostjo v razlomljenem kruhu, ki ga prejmemo z vero. Sam nas spodbuja z besedami: »Ne boj se, samo veruj!«

Miha Ulčar

Tagi