V ŽIVO: Prenos polnočnice iz cerkve Marijinega vnebovzetja v Domžalah

Obhajamo sveti večer, ko se po običaju pri skupni večerji zbere vsa družina. Še pred tem se okrasi božično drevesce, postavi jaslice, pokropi in s kadilom pokadi stanovanje. Po tradiciji nato sledi še polnočnica, na kateri se verniki spominjajo Kristusovega rojstva. Njegovo rojstvo bodo s polnočnicami, letos zaradi epidemije brez prisotnosti vernikov, obeležili skorajda v vseh slovenskih cerkvah, tudi v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, od koder bomo polnočnico v živo prenašali na našem portalu ter tudi na naših družabnih omrežjih.

Polnočnice imajo vedno poseben čar. Že ime pove, da se slovesna maša prične ob polnoči, na njej pa se slavi rojstva Jezusa Kristusa. Po tradiciji je maša slovesna, z obveznimi božičnimi pesmimi in to je tisto, kar človeka ne pusti ravnodušnega. Zato je prisotnost na takšnem slavju vedno nekaj posebnega, človeka pa obogati in mu vlije novih moči. S prenosom v živo pričnemo že ob 23.40 uri. Vabljeni k spremljanju polnočnice!

Za uvod v praznike in polnočnico si preberite božično misel in voščilo domžalskega župnika mag. Klemna Svetelja:

Pred nami so božični prazniki, ki bodo letos precej drugačni od preteklih let. Korona je globoko zarezala v naše navade in vzorce življenja, ki smo jih živeli do sedaj. Mnogo ljudi je umrlo, v nas se je zarezal strah pred okužbo, umaknili smo se iz javnega življenja in se potegnili nazaj v zasebnost. Da bi zmanjšali nevarnost okužbe, smo bili naprošeni, da omejimo svoje družabno življenje in ostajamo doma.

A kljub temu nam Bog tudi v tej situaciji prihaja naproti kot nebogljeno dete, rojeno v hlevčku v Betlehemu. Če nas je človek razočaral – Bog nam daje upanje; če se mi umikamo drug drugemu – Bog nam prihaja naproti; če nas je strah – nas Bog tolaži: “Ne bojte se!”

Vabimo vas, da v teh božičnih praznikih preko interneta spremljate svete maše iz župnijske cerkve v Domžalah. Svete maše bodo po razporedu in ob urah, ki je napisano spodaj.

Naj nas vse v tem času nagovarja in tolaži bližina Boga, ki je Emanuel – Bog z nami!

mag. Klemen Svetelj, župnik

Miha Ulčar; Foto, Video: PRENOSI.si

Tagi