V ŽIVO: Ljudske pevke predice, koncert ob 20-letnici delovanja

Ljudske pevke predice v letošnjem letu obeležujejo 20-letnico delovanja. Jubilej bodo ljudske pevke z gosti obeležile s koncertom, ki bo potekal v petek, 18. marca 2022, ob 19. uri v Domu kulture Kamnik. Neposredni prenos koncerta boste lahko v živo spremljali na našem portalu.

Ljudske pevke predice so se prvič zbrale 15. marca 2002 v Društvu upokojencev Kamnik, na pobudo gospe Ive Šubelj Kramar. “Bile smo zavzete in prepevanja željne ženske, ki smo hotele svoj prosti čas preživeti veselo in koristno. Po ljudski pesmi »Le predi, dekle predi…« smo si izbrale ime Predice in se po zgledu naših babic, ki so se zbirale ob zimskih večerih in predle volno, začele zbirati in prepevati naše lepe ljudske pesmi, nekatere od njih že davno pozabljene,“ je povedala vodja skupine Angelca Jagodic. V tem času se je izmenjalo veliko pevk, v sedanji sestavi pa pojejo: Štefka Cerar, Danica Kočar, Mari Erce, Mija Gorjup, Dragica Požek in Angelca Jagodic. V skupini igra na harmoniko Angelčin mož Jože Jagodic.

V letih od ustanovitve pa do danes, so imele številne nastope v domači občini in drugje po Sloveniji, pa tudi v tujini. Nastope v domovih za starejše občane, na različnih kulturnih prireditvah za njihove upokojence, na prireditvah ljudskih pevcev in godcev in kamor jih povabijo. Izdale so tri zgoščenke in posnele videospot na Zapricah. Prejele so več priznanj, med drugim najvišje državno priznanje na srečanju Ljudskih pevcev in godcev v Šmartnem na Pohorju in Maroltovo priznanje za odmevno in prizadevno 15-letno poustvarjanje, ohranjanje in posredovanje kamniške ljudske glasbene dediščine od JSKD.

Ljudske pevke predice z godcem Jožetom Jagodicem v videospotu Deklica in roža.

“Nekatere pesmi, ki jih pojemo, spremlja moj mož, Jože Jagodic, z diatonično harmoniko. Tudi on je dobil zlato državno priznanje za najboljšega ljudskega godca. Vsako leto smo se udeležile Srečanja ljudskih pevcev in godcev in prejele laskava priznanja,“ nam je zaupala Angelca Jagodic.

V Kamniku so vsako leto organizirale koncert v Domu kulture, kamor so povabile skupine in posameznike iz drugih krajev Slovenije, ki pojejo ljudske pesmi. Žal je bilo zaradi pandemije korona virusa v lanskem in letošnjem letu manj nastopov, pa tudi vaje so bile omejene. V delo, petje in nastope vložijo zelo veliko časa, truda in potrpljenja, pa tudi lastnih sredstev za prevoze in oblačila.

Ker se je situacija v zvezi s pandemijo umirila, bodo 20-letnico delovanja obeležile s koncertom v Domu kulture Kamnik, ki ga bomo v živo prenašali tudi na našem portalu. Na koncertu bodo poleg Ljudskih pevk predic nastopili še godec Jože Jagodic ter Tomaž Plahutnik s pevci.

Vse mineva, vse se stara,
le srce ne stara se,
pa čeprav življenje naše,
marsikdaj boleče je.

Koncert so omogočili: Občina Kamnik, Društvo upokojencev Kamnik, JSKD OI Kamnik in Arboretum Volčji Potok.

Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: HDV Studio

 

Tagi