Lado Jakša: Pred izložbenim oknom

Projekt »PRED IZLOŽBENIM OKNOM« je sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe Lada Jakše ob projicirane “likovni partituri”, sodobno oblikovani fotomultiviziji ambientov Kosovelove poetike, ki nudi večplastno estetsko doživetje inventivne jazzovske in ambientalne glasbe, pesnikovih navdihujočih in aktualnih verzov ter umetniške fotografije. Koncert Lada Jakše je ob zaključku razstave »SVETLOPISI«, pred izložbenim oknom potekal v živo v torek, 4. maja 2021, pred Galerijo Domžale. Koncert je bilo možno spremljati tudi na Facebook profilu Kulturnega doma Franca Bernika ter portala domžalec. si.

V uvodu v koncert je vse zbrane pozdravil Jurij Smole, akademski kipar zatem pa je obiskovalce, ki so sedeli pred izložbenim oknom Galerije Domžale v svet multivizije ob zaključku razstave popeljal Lado Jakša.

Ob zavezujoči dramaturgiji sporočila, ki teče skozi fotografsko likovno pripoved – s projiciranimi do sedaj še neobjavljenimi odlomki poezije Srečka Kosovela – je zvenela avtorska glasba Lada Jakše, ki izrazno izzivalno sledi in nadgrajuje oba medija. Tako likovni kot glasbeni. Tako so obiskovalci koncerta lahko videli in slišali umetnikovo vsestransko delovanje. Ob vrtenju Kosovelove poetike, ki se je vrtela na velikem tv zaslonu v izložbi Galerije Domžale, so poslušalci, ki so sedeli zunaj pred Galerijo, v njeni notranjosti lahko videli umetnika Lada Jakšo, kako igra ob sodobno oblikovani fotomultiviziji akustični klavir, klaviature /sampler, ki mu omogoča snemanje in obdelavo avtorskih zvokov, posebej ustvarjenih za nek določen projekt, npr. za film ali gledališko predstavo/, vmes pa je zaigral na klarinet, saksofon, flavto, kalimbo …

Kot je dejal Lado Jakša, ga v fotografiji navdihujejo posebne perspektive, zamaknjeni zorni koti, navidez optično neulovljive ideje, nenavadna vizionarska razpoloženja. Lahko bi rekel, da je podobno tudi v glasbi, pa tudi besednjak obeh medijev si je pogosto precej soroden. To ga navdušuje in navdihuje. Zato tako rad izvaja svojo avtorsko glasbo na fotografije, Glasbo, ki si jo sproti izmišljuje in tako nastane izredno lep projekt. Ko ga povabijo, da igra na odprtjih raznih razstav, mu je v največji izziv zvočno odslikati likovno zgodbo razstavljenih del. Slikarska platna ali skulpture so mu partitura po kateri se sprehaja s svojimi instrumenti.

Fotografija Lada Jakše se odstira na magičnem robu ostrine in neostrine, bližine in globine, nenavadnih pogledov in perspektiv, od črnobele, preko monohromne do barvne slike. V smislu naslova razstave skuša s fotografsko sliko izraziti tudi fluid, ki ga glasbenik “izžareva” med svojim muziciranjem ter seva v prostor okoli njega, ta fluid pa skozi celoten dogodek odzvanja v spektru od umirjenih sozvenov do muzikalnih dinamičnih vrtincev v zvočnih dialogih z vsebino Kosovelove poezije.

Lado je svobodni umetnik, glasbenik, skladatelj in umetniški fotograf. Avtor glasbe, kot je sinteza jazza, eksperimentalne in ambientalne glasbe za film, televizijo, gledališče in umetniški ples mu je pisana na kožo. Za seboj ima preko 60 samostojnih fotografskih razstav doma in v tujini, avtorska dela v zbirkah številnih galerij po Evropi. V življenju se posveča vrsti ustvarjalnih glasbenih in fotografskih delavnic za otroke, mladino in odrasle ter se redno udeležuje mednarodnih umetniških simpozijev doma in v tujini.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi