V ŽIVO iz Domžal: Obredi velikega petka

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše, prav tako na veliki petek v Katoliški Cerkvi velja strogi post. Neposreden prenos obredov velikega petka iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja boste lahko v živo od 19. ure dalje spremljali na našem portalu in družabnih omrežjih. 

Zaradi zaostrovanja ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije, so do 12. aprila 2021, odpovedana vsa javna bogoslužja z navzočnostjo vernikov. Boste pa lahko vsa bogoslužja in svete maše, ki bodo potekale v velikem tednu in na Veliko noč, iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja spremljali v živo na našem portalu in družabnih omrežjih. Obrede in svete maše bo z duhovnim pomočnikom Andrejem Svetetom vodil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. 

Na veliko soboto ob 15. uri vabljeni k ogledu neposrednega prenosa blagoslova velikonočnih jedil.

Veliki petek

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Na ta dan je strogi post. Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ne obhajamo sv. maše.

 

Med obredi velikega petka beremo poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija, častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja ter v slovesnih prošnjah med drugim prosimo za družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. Ob koncu obredov velikega petka je obhajilni obred. Duhovnik posvečene hostije prinese iz »ječe«, kamor so bile odnesene na veliki četrtek, z njimi obhaja sebe in vernike, po zaključku obreda pa jih odnese na novo mesto, tokrat v Božji grob.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen. V Katoliški Cerkvi na veliki petek velja strogi post.

Strogi post (odpoved mesu ob petkih v postnem času in da se le enkrat v dnevu do sitega najemo na pepelnično sredo in veliki petek) ne velja za vse, ki so mlajši od 18 let ali starejši od 60 let, ter za nosečnice in bolnike.

Več o velikem petku si lahko preberete na spletni strani Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Predviden terminski plan prenosov maš in obredov ob veliki noči na portalu domžalec.si:

  • Velika sobota, (3. 4. 2021), ob 15. uri: blagoslov velikonočnih jedil; ob 19. uri: slovesna vigilija in sveta maša
  • Velika noč (4. 4. 2021), ob 10. uri: slovesna sveta maša

Vabljeni k spremljanju velikonočnih obredov in svetih maš!

Miha Ulčar; Foto: Uroš Juračič; Video: HDV Studio in PRENOSI.si / domžalec.si

 

Tagi