V Tuhinjski dolini ponovno odmevala pesem in beseda

V avli Osnovne šole Šmartno v Tuhinju je v petek, 20. oktobra 2023, potekala četrta prireditev »Tuhinjska dolina v pesmi in besedi«, ki jo prireja Mešani pevski zbor Mavrica v sodelovanju z izvajalci iz Tuhinjske doline.

V Tuhinjski dolini deluje veliko glasbenikov, pevcev in kulturnih društev, ki ustvarjajo, zato se ne bojijo, da ne bi mogli prirejati prireditve tudi v bodoče. Avlo Osnovne šole Šmartno v Tuhinju so obiskovalci na prireditvi »Tuhinjska dolina v pesmi in besedi« napolnili do zadnjega kotička, nastopili pa so MePZ Mavrica, Citrin band, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Motnik – Špitalič, Glasbena šola Jani – trio Lora, Manca in Lara, Glasbena šola Jani – trio Nejc, Nace in Jani, Ljudski pevci Tuhinjske doline, Kulturno društvo Tuhinj, Ženska klapa Kamelije, Manca Poljanšek – Manči ter ansambel Jodel Express, prireditev je vodila Maja Hribovšek.

Prvi je zapel gostitelj, Mešani pevski zbor Mavrica. Ker je bil zborovodja Primož Leskovec, odsoten, ga je uspešno nadomestil Rok Juhant. MePZ Mavrica prihaja iz Srednje vasi v Tuhinjski dolini. Prihodnje leto bodo praznovali 40-letnico delovanja. Njihov repertoar je pester, obsega dela slovenskih in tujih avtorjev, prepevajo umetne, duhovne in narodne pesmi. V zadnjih enajstih letih, odkar jih vodi Primož Leskovec, so izvedli preko sto štirideset različnih pesmi.

Zbor se z veseljem odzove vabilu na razne prireditve in dogodke, s katerimi popestrijo dogajanje. Zbor združuje pevke in pevce različnih starosti, ki se radi družijo in hkrati tudi poveselijo. Letos decembra pa se bodo odzvali povabilu avstrijskega zbora Village voices iz Rauchenwartha, s katerim spletajo tesne vezi prijateljstva že nekaj let. Ker letos mineva 180 let od rojstva njihovega rojaka Angelika Hribarja, so v repertoar dodali tudi eno njegovo pesem. Ob 40-letnici delovanja pripravljajo samostojni koncert.

Citrin band sestavljajo Lana, Tjaša in Klara. Dekleta obiskujejo 1. letnik srednje šole, na glasbenem področju pa aktivno delujejo zadnji dve leti. Prvi nastop v tej zasedbi pa so imele že leta 2018. Večinoma nastopajo v Tuhinjski dolin. Mentor njihovega kitarskega dela je Jani Koritnik, v lanskem letu pa so dekleta začela tudi z izpopolnjevanjem večglasnega petja pri Tini Poljanšek.

Mešani pevski zbor Društva upokojencev Motnik – Špitalič je še zelo mlad, saj deluje pet let. V zboru je osem pevk in sedem pevcev. Pojejo slovenske ljudske in umetne pesmi. Radi pa zapojejo tudi kakšno priredbo popularnih skladb. Nastopajo na vseh lokalnih prireditvah in širše oziroma kamor jih povabijo. Vsako leto sodelujejo na reviji pevskih zborov gorenjskih upokojencev, enkrat letno pa pripravijo tudi samostojni koncert. Za dobro petje in pevsko navdušenje skrbi zborovodkinja Marinka Golob.

V Šoli kitare Jani Koritnik vpisujejo v programe kitare, bas kitare, tamburice, mandoline, ukulele in tolkala. Podajajo teoretično in praktično znanje instrumentov, tako otrokom kot odraslim. Obiskovalcem so se predstavili trio Šole kitare Jani Koritnik Lora, Manca in Lara v drugem delu pa sestavi Nejc na harmoniki ter Nace in Jan na kitari.

V nadaljevanju so se v predstavili Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, ki prepevajo že od mladih, fantovskih let, ko so še peli pod okni deklet. Večina pevcev poje v župnijskem zboru v Šmartnem. V organizirani obliki delujejo že deset let. Nastopajo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, na različnih proslavah in v domovih za ostarele. Zelo veseli so tudi vabila za petje na praznovanjih. Svoj repertoar pa so posneli za narodopisni inštitut in glasbeni arhiv Radia Ognjišče in Radia Slovenije. Pravijo, da ko si zaželijo petja, se dobijo pri enem od pevcev, prepevajo uro ali dve, nato pa se še podružijo ob hrani in pijači.

Kulturno društvo Tuhinj, ki deluje že več generacij, se je predstavilo z zanimivim skečem. Vsako leto se v društvu trudijo in pripravijo predstavo. Najraje igrajo komedije, saj je videti nasmejanega gledalca najlepše. Občasno popestrijo tudi ostale prireditve, gostujejo pa tudi pri drugih društvih.

Članice Ženske klape Kamelije povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Posebno mesto dajejo dalmatinskim pesmim, ki jih po zaslugi prof. Damjane Praprotnik kombinirajo s citrami. Svoj repertoar bogatijo tudi s priredbami slovenskih in hrvaških popevk pa tudi Avsenikovih skladb, zapojejo pa tudi kakšno slovensko ljudsko pesem. V sedmih letih delovanja so sodelovale z raznimi citrarskimi zasedbami, Tamburaškim orkestrom Vrhpolje, Klapo Lavanda, Klapo Stari trg, Klapo Tugare in Klapo Mali grad. Občasno si privoščijo pevski potep, kjer uživajo v spontanih nastopih po ulicah in trgih slovenskih mest. Z veseljem se odzovejo povabilu na razne prireditve ter praznovanja. Ker dve članici prihajata iz Tuhinjske doline, je prav, da so se predstavili tudi na včerajšnjem večeru.

Manca Poljanšek, poznana pod imenom Manči, prav tako prihaja iz Tuhinjske doline. Manči je nasmejano dekle, ki rado poje in izvaja avtorsko glasbo. Od jeseni 2020 se uči solo petje pri pevki in jodlarki Brigiti Vrhovnik Dorič. Manca Poljanšek je posnela že tudi nekaj videospotov.

Jodel Express je skupina glasbenikov, ki jih druži zabava, dobra volja in veselje do preigravanja melodij. Radi pojejo na veselicah, prireditvah in koncertih. Posebnost skupine je, da ima v svoji vrsti Brigito Vrhovnik Dorič, ki je po vsej Sloveniji in tudi širše poznana kot kraljica jodlanja. Vabljeni so tudi na eminentne prireditve, resničnostne šove … Zabavo jim zaupajo velika priznana podjetja, televizijske in radijske hiše ter zelo pomembni mali, skromni in srčni ljudje. V živo izvajajo narodno zabavno glasbo, popularno svetovno in domačo glasbo, saj imajo poleg klasične trio zasedbe tudi bobne, kar je danes nujno za izvedbo kvalitetnega programa.

V imenu Mešanega pevskega zbora Mavrica se je povezovalka prireditve Maja Hribovšek zahvalila vsem sponzorjem in donatorjem, ki so materialno ali kako drugače podprli njihovo delovanje: Občini Kamnik, JSKD OI Kamnik, Zarji Kovis d.o.o., Xastorju d.o.o. Kamnik – družbi za varovanje, Graditelju SGP, Alunad kamionskim nadgradnjam d.o.o., Termam Snovik ter Vodi 902 d.o.o. Krajevni skupnosti Šmartno se zahvaljujejo, da lahko izvajajo vaje v njihovih prostorih, saj se Kulturni dom v Srednji vasi še vedno prenavlja. Zahvala je šla tudi ravnateljici Osnovne šole Šmartno v Tuhinju mag. Darji Krašovec, ki je omogočila izvedbo te prireditve v prostorih šole.

Za konec prireditve so vsi pevci skupaj zapeli še njihovo himno “Biseri Tuhinjske doline”, ki jo je napisala Jožica Kališnik, uglasbil pa Rudi Poljanšek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi