V Trzinu ob prazniku dneva žena priredili kulturni večer

Pred nami je prvi spomladanski mesec in z njim dan žena, ki se praznuje že od 1917 leta kot mednarodni praznik žensk. Dan ni bil izbran čisto naključno, saj je tega dne leta 1911 v  požaru v tekstilni tovarni v New Yorku več kot 140 žensk izgubilo življenje, ko so protestirale zaradi nečloveških delovnih razmer. Morda je bil prvotno bolj označen kot mednarodni dan delovnih žensk, seveda v spomin na te ženske. Dejansko gre za praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk ter njihovih dosežkov na vseh področjih. Prav tako ni nobena skrivnost, da so k priznanju praznika žensk največ pripomogle feministke, med njimi prav gotovo v ospredju nemška feministka in socialistka Clara Zetkin.

V sodelovanju Turističnega društva Kanja Trzin in Občine Trzin so v ponedeljek, 7. marca 2022, v dvorani Marjance Ručigaj ob 8. marcu – dnevu žena priredili kulturni večer, obenem pa so v avli Centra Ivana Hribarja odprli razstavo ročnih del vezilj TD Kanja Trzin.

Na kulturnem večeru, ki ga je povezovala Dunja Špendal, predsednica TD Kanja Trzin, so nastopili Mešani pevski zbor Društva upokojencev Žerjavčki Trzin pod vodstvom citrarke Neli Zidar Kos, Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca, mladi virtuoz na harmoniki Blaž Klopčič, Ada Lovše Mušič, ki je prebrala zanimiv članek o ženskah in moških, za konec pa so z odličnim dramskim vložkom v splet plesov navdušili veterani folklorne skupine TD Kanja Trzin. Ob zaključku prireditve je zbrane nagovoril Peter Ložar, župan Občine Trzin, kulturni večer pa so zaključili s podelitvijo rdečega nageljčka vsem ženskam, ki so prisostvovale na kulturnemu večeru.

In zakaj Dan žena? Ne gre za praznik žena, ampak žensk nasploh. To pomeni od najmlajših deklic do najstarejših žensk. Vsebina tega praznika je predvsem poudariti, da morajo imeti ženske tako kot moški enake možnosti, enako možnost izbire in svobodo odločitve v življenju.  Ne kot ženske, ampak kot ljudje. Gre torej za enakopravnost žensk z moškimi na ravni človeka. Zato mora imeti deklica, ki želi hoditi v šolo, enake možnosti kot fant zraven nje. Zato mora imeti mlada ženska enake možnosti za službo kot mlad moški. Ne sme biti spol tisti, ki daje prednost komurkoli. Tako ne moškemu kot ne ženski. Prav tako to ni politično obarvan praznik, ker ni povezan samo s pravicami delovnih žensk ali žensk nekega političnega ali družbenega okolja. Povezan je z ženskami na splošno, v vseh kulturnih in družbenih okoljih.  V končni fazi, vse ženske so delovne, čeprav niso v tovarnah ali v različnih službah zato ne gre samo za pravice delovnih žensk in ne gre samo za pravice žensk, ki se povezujejo z delom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi