V središču Domžal so igrale orglice

Po dvoletnem premoru sta Občina Domžale in glasbena sekcija sejmarji Kulturnega društva Mihaelov sejem Mengeš ponovno organizirala tradicionalno srečanje orgličarjev, ki nosi naslov »Orglice bodo igrale«. Srečanje je potekalo v soboto 17. oktobra 2022, na ploščadi ob tržnici v Domžalah. Namen srečanja je bil, da se z igranjem na orglice predstavijo obiskovalcem tržnice in s tem popestrijo sobotno dopoldne ter da po dveh letih spet malo posedijo in se podružijo.

Četrto tradicionalno, tokrat že mednarodno srečanje orgličarjev, si je v Domžalah ogledalo lepo število obiskovalcev, ki jih ni zmotil niti rahel dež. Večnamensko ploščad ob domžalskem tržnem prostoru so namreč zasedli najbolj znani in priljubljeni slovenski izvajalci, ki igrajo na orglice oziroma ustno harmoniko. S svojim nastopom pa so se predstavili tudi gostje iz Avstrije in Hrvaške. Orgličarji delujejo v različnih zasedbah ali pa nastopajo posamično.

Lepo je bilo prisluhniti skoraj petdesetim glasbenikom vseh starosti, ki z veseljem pihajo v ustno harmoniko ali orglice, kot jim po navadi pravimo, in iz njih izvabljajo melodije vseh zvrsti; Na odru so se orgličarji predstavili posamezno, v duetu ter skupinsko, v teh zasedbah pa je bilo poleg orglic možno slišati tudi druge instrumente.

Orgličarji so obiskovalce razveseljevali z narodnimi in ponarodelimi melodijami, zabavnimi in narodno zabavnimi melodijami, moč pa je bilo slišati tudi operne melodije. Nekatere skupine pa so ob igranju tudi zapele. Skratka, neverjetno, kaj vse se da »izpihniti« iz tega malega instrumenta.

Po uspešnem srečanju citrarjev v Domžalah pred tremi tedni, se je zvrstil še en glasbeni dogodek, tokrat s slovenskimi in tujimi orgličarji. To pomeni, da je domžalsko srečanje orgličarjev postal mednarodno. Večnamensko ploščad ob domžalski tržnici so namreč poleg najbolj znanih slovenskih orgličarjev zasedli tudi priljubljeni tuji izvajalci na ustno harmoniko iz Hrvaške in Avstrije.

Orgličarsko soboto sta pripravila Občina Domžale ter Kulturno društvo Mihaelov sejem iz Mengša in njihova orgličarska sekcija Sejmarji, pod vodstvom Marjana Urbanije, ki je bil tudi programski vodja prireditve. Organizacijski vodja prireditve pa je bil Vido Repanšek iz Občine Domžale. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je z novimi, prvič uporabljenimi posebnimi zvočniki poskrbel K-avdio ozvočenje Košak. Na srečanju slovenskih orgličarjev so si obiskovalci na stojnici Melodije Mengeš kupili orglice, na voljo pa je bila še notna literatura za začetnike in napredne orgličarje.

Na četrtem orgličarskem srečanju so nastopili Sejmarji, Janez Keržič, Mi trije, Robert Ivačič, Anton Jagodič, Marjan Dirnbek, Poljanski orgličarji, Sorški orgličarji, Zven orglic z Vrbskega jezera iz Avstrije, Loške orgličarke, Oto Nemanič in prijatelja, Janko mlakar in Grega Kampjut, Francetovi orgličarji, Jernej Vindšnurer ter Marjan Urbanija in Hervin Jakončič.

Glas orglic na tržnem prostoru v Domžalah je utihnil, organizatorji pa se že pripravljajo na drugo leto, ko bodo gostili peto srečanje orgličarjev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi