V središču Domžal ponovno zazvenele citre

V soboto, 24. septembra 2022, so v središču Domžal odmevali zvoki citer. Organizatorja, Kulturno društvo Domžale in Zveza kulturnih društev Domžale sta na vseslovensko srečanje citrarjev povabila posameznike in skupine, ki igrajo to priljubljeno glasbilo. Četrtega srečanja citrarjev v Domžalah, ki je potekalo z naslovom “S citrami po Domžalah”, se je udeležili več kot 110 citrarjev iz vseh koncev Slovenije, ki so nam s svojim igranjem polepšali dan, saj so zvoki citer božali naše duše.

Program se je začel ob 10. uri na domžalskem tržnem prostoru z nastopom citrarske skupine Kulturnega društva Ihan, Bande CITRARSKE in tenorista Klemna Torkarja. Po odigrani eni pesmi sta vse zbrane pozdravila Klavdija Gregorin Štiftar, predsednica Zveze kulturnih društev Domžale ter Pavle Pevec, predsednik Kulturnega društva Domžale, ki se je ob tej priložnosti s šopkom rož zahvalil Boži Bauer, pobudnici citranja v Domžalah ter tudi pobudnici dogodka »S citrami po Domžalah«. Nekaj besed je pridodala tudi Neli Zidar Kos, predsednica Citrarskega društva Slovenije ter pohvalila organizacijo in veliko udeležbo citrarjev. Sicer pa Neli Zidar Kos že dve leti poučuje citre v Glasbeni šoli Domžale.

V nadaljevanju je na osrednjem prizorišču na tržnem prostoru ostala in zaigrala citrarska skupina Notice, ostali citrarji pa so dobro uro igrali na različnih lokacijah v središču Domžal, predvsem pred znanimi gostinskimi lokali in trgovinami. Občani in mimoidoči so lahko prisluhnili CiterArtu in citrarski skupini Marjanke, citrarju Luku Demšarju, citrarski skupini Notice in mladim Noticam, Bandi citrarski in tenoristu Klemnu Torkarju, učenkam prof. Petra Napreta – Hani Škarja, Kaji Kokalj, Aši Kuferšin ter Alji Žužek, Aniti Veršec z učenci, Ubranim Strunam, Tomažu Plahutniku, Janji Brlec in njenim učenkam – Manci in Klari Ferlež, Emi Požun in Tinkari Kmetič, učenkam Glasbene šole Jesenice, Glasbene šole Ribnica ter Glasbene šole Škofja Loka, Damjani Praprotnik in citrarkam ter kitaristi Društva Lipa Domžale, Citropreklju iz Bele Krajine ter Slovenskemu citrarskemu kvartetu, ki ga sestavljajo profesorji citer Janja Brlec, Anita Veršec, Tomaž Plahutnik in prof. Peter Napret.

Ob 11.30 so se vsi citrarji vrnili na tržni prostor, kjer je sledilo nekaj skladb Slovenskega citrarskega kvarteta pod vodstvom prof. Petra Napreta, ki je tudi povezoval prireditev. Za zaključek pa je sledil še skupni nastop vseh sodelujočih glasbenikov.

Zelo dobro obiskan in z vseh strani odlično pohvaljen dogodek, ki je prerasel v tradicionalnega, je dal organizatorjem še večji zagon, da bodo še z večjim zanosom pripravili naslednje leto že peti citrarski koncert.

Čestitke organizatorjem, ki so se maksimalno potrudili. Tudi domžalski skupini Šola zdravja in plesni skupini Češminke, ki so z napisi vodile skupine citrarjev po domžalskih lokacijah. Igrali so mladi in malo starejši. Vzpodbudno in z velikim zanosom so s prsti božali strune in izvabljali lepe melodije, ki so segle v srce. Hvala vsem za polepšan sobotni dan, ki smo ga obiskovalci preživeli v vaši družbi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona in Miro Pivar

Tagi