V Sončni dvorani na Brdu obeležili praznik Občine Lukovica

Občina Lukovica svoj občinski praznik obeležuje v mesecu septembru, ko se spominjajo rojstnega dneva njihovega največjega rojaka Janka Kersnika, ki je živel, delal in ustvarjal na gradu Brdo pri Lukovici. Letošnja osrednja prireditev ob občinskem prazniku, na kateri so bila podeljena tudi občinska priznanja najbolj zaslužnim občankam in občanom ter organizacijam, je potekala v petek, 6. septembra 2024 v Sončni dvorani na Brdu.

Pred osrednjo občinsko prireditvijo ob občinskem prazniku je županja mag. Olga Vrankar s podžupanom Vincencem Dragarjem, predsednico Odbora za družbene in društvene dejavnosti Občinskega sveta Občine Lukovica Jernejo Strmšek Turk in prapra vnukinjo Janka Kersnika Urško Kersnik na pokopališču ob župnijski cerkvi na Brdu položila venec na grob Janka Kersnika. Slavnostne prireditve ob prazniku Občine Lukovica, na kateri je potekal pester in zanimiv kulturni program, so se poleg županje Občine Lukovica mag. Olge Vrankar, podžupana Občine Lukovica Vincenca Dragarja, občinskih svetnikov, predstavnikov krajevnih skupnosti ter najvidnejših predstavnikov javnih zavodov in društev udeležili tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, županja Občine Trzin Peter Ložar, podžupan Občine  Moravče Janez Vidic, poslanca Državnega zbora RS Rado Gladek in Janez Cigler Kralj, bivša evropska poslanka Ljudmila Novak, potomci Janka Kersnika,  župnik Župnije Brdo, Krašnja, Zlato polje in Češnjice Bernard Rožman, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč ter občanke in občani. Prireditev sta povezovala Vid Sodnik in Juš Milčinski iz Gledališča Iglu teatra.  V kulturnem programu so nastopili fantje iz Gledališča Iglu teatra – Juš Milčinski, Vid Sodnik, Peter Frankl ter na klaviaturah Goran Završnik, ter Anja in Miha Kralj –  Anja na violini ter Miha na kitari.

V slavnostnem govoru je županja mag. Olga Vrankar predstavila izvedene in načrtovane investicije, slike investicij so se vrtele na projekcijskem platnu v ozadju,  med drugim pa je dejala,  da je praznik občine  za vse občanke in občane dan, ko pogledajo na skupno prehojeno pot in si zastavijo nove cilje. Predvidoma v mesecu septembru bo Telekom začel z gradnjo optičnega omrežja na območju naselja Lukovica z okolico, končano je asfaltiranje pred OŠ Janka Kersnika Brdo, narejena je protidrsna prevleka na lokalni cesti med Rafolčami in Dolenjem, prenova strehe Vrtca Medo, gradnja optike v naseljih, odprtje prenovljenega igrišča pri osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu, zaključena so  dela preureditve povratne ceste na območju priključka Lukovica, na odseku štajerske avtoceste proti Celju in še in še. Veliko dela se je naredilo v Občini Lukovica vse od Prevoj do Trojan.

Spomnijo se njihovih pokončnih mož in dogodkov, ki so začrtali zgodovino njihove  doline Črnega grabna. To so Fran Milčinski, Janko Kersnik ter Jovan Vesel Koseski, katere so predstavili fantje iz Gledališča Iglu teatra. Letošnje leto je res posebno in kot kaže, se bojo morali vsi skupaj navaditi na novo realnost. Sprejeti in živeti z različnimi omejitvami in zaščitnimi ukrepi, ki jih bodo obvarovali pred vedno bolj hudimi katastrofami. Med drugim je v svojem govoru povedala županja, da bo z veseljem in velikim ponosom podelila občinska priznanja, ki sledijo v zahvalo za njihovo srčnost, izjemno delo, promocijo in plemenitost, ki jo širijo s svojim poslanstvom in delom.  »Drage občanke, dragi občani, ob tej priložnosti vam iskreno čestitam ob našem skupnem prazniku in vas vse prisrčno vabim, da praznujete z nami in obiščete katero od prireditev, ki se bodo odvijala v   mesecu septembru,« je zaključila govor Županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Na prireditvi je županja Občine Lukovica  mag.  Olga Vrankar podelila tudi občinska in županjina priznanja. Občinsko nagrado pohvalo županje za izjemen učni uspeh je prejela Zoja Michelle Repovš, priznanje je prejela njena mama, županjino priznanje bronasto medaljo za Naj prostovoljec leta 2023 so prejeli Peter Pivec, Stanislav Gerčar, Silvo Osolnik ter Janez Cerar, priznanje županje bronasto medaljo pa je prejel Viktor Jemec za dolgoletno udejstvovanje v šahovskem društvu.

Praznovanje Občine Lukovica bojo obeležili s številnimi prireditvami in dogodki, ki se bodo zvrstili v mesecu septembru. Nekaj praznovanj je že minilo, ostanejo pa še praznovanja:

  • Sobota, 7. septembra 2024, ob 12. uri: Igrišče v Blagovici – Podeželsko društvo Blagovica: Srečanje nogometašev Črnega grabna
  • Sobota, 7. septembra 2024, ob 16. uri: Vrba – zemljišče ob avtocesti – Avto-moto društvo Lukovica, Moto klub Rokovnjači: Moto piknik
  • Sobota, 14. septembra 2024, ob 9. uri: RCU Lukovica, veliko nogometno igrišče – Gasilska zveza Lukovica: Tekmovanje GZ Lukovica v gasilsko-športnih disciplinah
  • Nedelja, 15. septembra 2024, ob 10. uri:Gradiško jezero – Turistično društvo Gradišče: Tek okoli Gradiškega jezera
  • Petek, 20. septembra 2024, ob 18. uri: Stari trg, Lukovica – Gasilska zveza Lukovica: Podelitev činov novim operativnim gasilcem
  • Petek, 27. septembra 2024, ob 18: uri: Brunarica v Rafolčah – Športno društvo Črni graben: Odprti šahovski turnir ob občinskem prazniku
  • Sobota, 28. septembra 2024, ob 8. uri:Tržni prostor Domžale – Občina Lukovica: Lukovica se predstavi (Dobrodošli na plac)

Vabljeni!

Janko Kersnik, po katerem občina praznuje svoj praznik 4. septembra, se je rodil leta 1852 na Brdu pri Lukovici v plemiški družini. Šolanje je začel na ljubljanski gimnaziji, a ga ni dokončal. Kasneje ga je doma zasebno izobraževal Fran Levec, ki mu je vcepil ljubezen do slovenske književnosti. Kersnik je leta 1868 začel študirati pravo na Univerzi na Dunaju, nato pa nadaljeval in končal študij na Univerzi v Gradcu. Svojo kariero je začel kot pripravnik na finančni prokuraturi v Ljubljani, nato pa je prevzel mesto notarskega namestnika na Brdu in leta 1880 opravil notarski izpit. Leta 1883 je bil prvič izvoljen za deželnega poslanca, kasneje pa je postal tudi predsednik podružnice Kmetijske družbe in župan lukoviške občine. Poročil se je z Alojzijo Tavčar, hčerko ljubljanskega hotelirja in posestnika. Leta 1889 je bil ponovno izvoljen v deželni zbor. Umrl je leta 1897 zaradi jetike na grlu. Po njem je danes poimenovana Osnovna šola Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici.

Avtor Miro Pivar foto; Miro Pivar

Tagi