V Šmarci s prireditvijo obeležili materinski dan

25. marca obeležujemo materinski dan – praznik mater, ki ga praznujemo ljudje po vsem svetu. Materinski dan praznujejo v šolah in vrtcih, v velikih mestih in še tako majhni vasici. Za materinski dan so zelo priljubljeni koncerti, ki jih prirejajo v šolah in vrtcih, kulturnih domovih … Članice in člani Kulturno prosvetnega društva Šmarca so svojim mamam priredili nepozaben kulturni večer, ki je potekal v soboto, 25. marca 2023, v Domu krajanov v Šmarci.

Na prireditvi ob materinskem dnevu so nastopili šmarški otroci s pesmijo, recitacijo, skeči in igranjem na različne instrumente. V goste pa so povabili tudi ljudske pevke Predice iz Kamnika s harmonikarjem Jožetom Jagodicem, ki so prazniku pridodali pridih starih ljudskih pesmi. Na harmoniko pa je nekaj pesmi zaigral mladi Erik Slevec iz Preserij pri Radomljah.

Materinski dan nas spomni na naše mame in na njihovo ljubezen ter njihovo skrb za otroke in družino. Opomni nas tudi, da ni lahko biti mama, zato smo našim mamam zelo hvaležni za vse ,kar nam daje in nudi. V Sloveniji materinski dan praznujemo že 30 let. Pred tem materinskega dneva nismo praznovali, praznovali pa smo dan žena, ki vedno pride na 8. marec. Po osamosvojitvi smo materinski dan začeli praznovati 25. marca, ki je v katoliški cerkvi praznik Marijinega oznanjena. Na ta dan je angel oznanil, da bo Marija rodila božjega otroka Jezusa Kristusa. Ljubezen matere je zelo pomembna in prav je, da smo za to ljubezen hvaležni. Na ta dan obdarimo svoje mame, podarimo jim rože ali čokolado, tudi kakšno drugo stvar, ki jo ima rada. Najraje pa ji poklonimo svojo ljubezen do nje, pa ne samo na materinski dan, ampak skozi celo leto. Pomembno je, da je darilo poklonjeno iz srca. Svojo mamo lahko tudi obiščemo, če živi v drugem kraju, jo povabimo na kavo, čaj ali sladoled, ji spečemo torto. Najbolj je pomembno, da z mamo preživimo lepe trenutke in ji povemo, da jo imamo radi. Za mamo lahko napišemo tudi pesem, v kateri se ji zahvalimo in ji povemo, da nam veliko pomeni.

Svojo ljubezen moramo mamam pokazati vsak dan in ne le ob materinskem dnevu. Zato imejmo v mislih besede: »Naj bo vsak dan materinski dan!«

Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava.
In ena sama.
Za vse življenje.

(Tone Pavček)

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi